najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Huver, most koji spaja Nevadu i Arizonu (Foto)

Novi Huver, Spomen most u Sjedinjenim Američkim Državama prostire se preko reke Kolorado između država Arizone i Nevade. Most se nalazi oko 48 km jugoistočno od Las Vegasa, Nevada. Smešten je 890 metara iznad tirkizne reke Kolorado, klinču između stena litica koje formiraju Blek Kanjon. Otvoren je 2010. godine, a posvećen je Majku O’Kalahanu, guverneru Nevade od 1971-1979, i Patu Tilmanu, američkom fudbaleru koji je napustio svoju karijeru da bi se prijavio u vojsku SAD, a kasnije poginuo u Avganistanu u razmeni vatre.

Od 1998-2001, zvaničnici iz Arizone zajedno sa nekoliko saveznih organa vlasti, želeli su da odrede najbolju rutu za alternativni prelaz reke. U martu 2001. godine, Savezna uprava izabrala je put koji prelazi preko reke Kolorado oko 1.500 metara nizvodno od Huver brane. Izgradnja samog mosta počela je u februaru 2005. godine a most je završen 2010. godine. Cela obilaznica otvorena je za saobraćaj 19. oktobra 2010. godine.

Huver most je najveći i najduži lučni betonski most na zapadnoj hemisferi. Osim toga, drugi je i najviši most bilo koje vrste u Sjedinjenim Američkim Državama i 14. u svetu. Ali ono što određuje most pored svega je postavka.

Rad na mostu je počeo na Dan zaljubljenih 2005. godine, a cena radova je iznosila 114 miliona dolara. Pešački prilaz je obezbeđen preko mosta na turiste koji žele da vide drugačiji pogled na obližnje brane i reke ispod.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike