INDONEZIJA: Previše smo dali migrantima

Indonezija je “dala više nego što je trebalo” da pomogne stotinama migranata iz Bangladeša i iz redova Rohinja naroda koji su bili zarobljeni na krijumčarskim brodovima na moru, rekla je danas ministarka spoljnih poslova te zemlje Retno Marsudi, dan pre nego što treba da se sastane sa kolegama iz Malezije i Tajlanda, koji su, takođe, podneli veliki teret najnovije humanitarne krize.

“Indonezija je dala više nego što je trebalo, imajući u vidu da nije zemlja potpisnica Konvencije o izbeglicama iz 1951”, rekla je Marsudi. Ona je navela da će na sutrašnjem sastanku sa kolegama iz Malezije i Tajlanda razgovarati o tome kako da reše problem migranata, uz pomoć zemalja njihovog porekla, Agencije UN za izbeglice i Međunarodne kancelarije za migracije.

“Ova nepropisna migracija nije problem jedne ili dve nacije. To je regionalni problem koji se, takođe, dešava i na drugim mestima. To je i globalni problem”, rekla je Marsudi novinarima posle sednice vlade.

Ona je navela da je Indonezija primila 1.346 Rohinja i migranata iz Bangladeša, koji su prošle sedmice “zapljusnuli” obale provincija Aceh i Severna Sumatra.

Prvi talas izbeglica pristigao je 10. maja i na jednom brodu je bilo 558 ljudi. Prošlog petka je stiglo još 807 ljudi na tri broda.

Još pre krize, oko 12.000 migranata potražilo je utočište u Indoneziji, dodala je Marsudi, navodeći da se uglavnom radi o Rohinja muslimanima, koji su pobegli od progona iz pretežno budističkog Mjanmara. Ne više od 500 tih migranata nađe svake godine dom u trećim zemljama, rekla je premijerka.

Kriza je kulminirala ovog meseca jer su vlade u tom regionu počele oštru akciju protiv krijumčara ljudi. Neki kapetani krijumčarskih brodova napustili su svoja plovila, a stotine migranata ostalo je na moru.

Oko 3.000 tih migranata uspelo je da se dokopa kopna Malezije, Tajlanda i Indonezije, ali sve tri zemlje su neke brodove odbile.

Humanitarne grupe procenjuju da su još hiljade migranata, koji su pobegli od progona u Mjanmaru i od siromaštva u Bangladešu, zaglavljene na Andamanskom moru.

(Beta)

Ostavite komentar