U trendu

Kad bi muškarac radio ovih 5 stvari, ženskoj sreći ne bi bilo kraja – a bilo bi i više seksa

Ako supruga želi nešto da kaže, obratite pažnju na ono što ona govori – odložite mobilni telefon, ugasite TV, zaboravite na posao. Slušajte je pažljivo i brak će vam biti puno srećniji.

1. Slušajte šta vam govori
Prioriteti u komunikaciji su izuzetno važni za brak i ljubavne veze uopšte.

– Važno je redovno komunicirati kao bračni par. Mnoge supruge doživljavaju neverovatnu radost u spoznaji da su bile saslušane – kaže klinička psihološkinja dr. Carla Marie Manly.

Dodaje kako to ne znači da se morate u svemu biti saglasni sa ženom, ali to što ste je saslušali i čuli značiće joj puno, i više ćete se povezati kao par. Kada supruga želi nešto da vam kaže, usredsredite se na nju i ono što govori – odložite mobilni, ugasite TV, zaboravite na posao. Slušajte je pažljivo i brak će vam biti srećniji.

2. Budite pažljivi prema stvarima koje voli
Žene jako usrećuje kada vide da partner vodi brigu o sitnicama koje su im važne.

– Supruge se osećaju duboko voljenim kada muževi obrate pažnju na stvari koje one vole i koje ih usrećuju. Na primer, kada im ujutro skuvaju kafu baš onako kako one vole. Ili, prolaze pored njene najdraže pekare i donesu im poslasticu koju obožavaju – objašnjava dr. Manly.

To su sve male stvari koje mogu uneti jako puno sreće u zajednički život. I naravno, ne zaboravite da joj svako malo kažete koliko je volite. Takođe, podržite je u njezinim hobijima, nemojte ih ismejavati.

3. Priuštite joj puno fizičkih dodira
Ženama je to posebno jako važno. One fizički dodir povezuju s tim jesu li voljene ili ne.

– Istraživanja su pokazala da telesna intimnost i dodiri igraju presudnu ulogu u zaštiti od stresa u ljubavnoj vezi. Srećniji su u braku oni partneri koji su skloniji svesnom fizičkom dodiru, a to pak deluje kao mehanizam za smanjivanje nivoa kortizola u telu – pojasnila je ova psihološkinja.

– Ako vaša supruga voli dodire, pobrinite se da je često zagrlite, milujete je po kosi i mazite s njom – dodala je.

4. Budite zainteresovani za nju
– Postavljajte joj pitanja o tome kako je provela dan, slušajte je i postavljajte potpitanja. Važno je da oboje u vezi osete i čuju drugu stranu. Ako znate da vašu suprugu nešto muči, pitajte je o tome, čak i kada vam nije previše zanimljivo da slušate ili u vama budi negativne emocije – savetuje dr. Manly.

Takve stvari pokazuju da vam je stalo do nje i do toga kako se oseća, a to je jako važno za srećan brak. Takođe, pratite njene emocije i nemojte forsirati razgovor vidite li da joj je potrebno malo mira i tišine.

5. Brinite o sebi
To je izuzetno važno za srećnu vezu – oba partnera moraju brinuti o sebi kako bi mogli uzeti u obzir tuđe potrebe i sreću.

– Ne možete nešto natočiti iz prazne šoljice. Ako ste izgoreli ili ste preopterećeni stvarima koje trebate učiniti, tada ne možete niti voditi dobru brigu o sebi i drugima, potrebno je nešto poduzeti – kaže psihološkinja.

Savetuje da u tom slučaju oba partnera pronađu vremena za sebe i dobro se odmore, pa napune pozitivnom energijom, takvi brakovi su obično srećniji i ugodniji, prenosi mindbodygreen.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)