U trendu

Kad i zašto počinjemo da mrzimo svoj posao?

Volite svoj posao? Ako je odgovor da, onda ste verovatno u ranim tridesetim ili ste mlađi. Anketa rađena u Velikoj Britaniji otkrila je da kada napunite 35 godina počnete da mrzite izbor svoje karijere.
Istraživanje koje je sprovela organizacija „Hepines vorks“, londonska organizacija koja istražuje iskustva zaposlenih, utvrdila je da je dva puta više onih između 35. i 54. godine koji kažu da su nezadovoljni na poslu, u poređenju sa onima od 18. do 34. godine.

Izgleda da je veća verovatnoća da će mlađi lakim hodom ići nasmejani na posao. Međutim, kada stignete do 35. godine, to se sve menja, a ta opuštena šetnja pretvara se u osam sati maratonskog bola, mučenja i užasa. Počinjete da postavljate pitanja poput: „Zašto ja?“, i: „Da li sam učinio nešto loše u prošlom životu da bih ovo zaslužio?“.

Dakle, da li vaš posao postaje sve nepodnošljiviji što ste stariji?

Istraživanje „Hepines vorksa“ sugeriše da što je osoba starija, to je više podložna stresu — i to se dešava zbog činjenice da se sa godinama povećava odgovornost prema poslu i poziciji na kojoj radi.

Više od trećine, 34 procenata tridesetpetogodišnjaka i starijih, smatra da im je posao postao stresniji u odnosu na četvrtinu onih od 18 do 34 godine.

Studija istraživačkog centra „Asošijeted pres-NORC“ za istraživanje javnih poslova pokazala je da je 38 procenata mladih odraslih osoba, mlađih od 30 godina, izrazilo duboko zadovoljstvo svojim poslom. Dakle, čini se da starost možda nije odlučujući faktor prilikom utvrđivanja nezadovoljstva karijerom.

Međutim, studija takođe potvrđuje rezultate koje su dobili od „Hepines vorksa“, što ukazuje na to da ova duboko usađena nezadovoljstva prema vašoj karijeri rastu što ste stariji. Do trenutka kada napunite 50, nada da ćete ikada biti zadovoljni poslom postaje daleki san.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike