Kada su mališani najslađi? (1)

Mnogi bi na pitanje iz naslova odgovorili da su deca uvek slatka. I jesu. Ipak, postoje razlike između jednogodišnjaka, dvogodišnjaka, trogodišnjaka… I ima onih kojima je ovaj ili onaj uzrast slađi. Šta je, zapravo, specifično za navedene uzraste?
Dete od godinu dana tek uči da hoda; kad spava, izgleda kao mali anđeo; kad vas zagrli, čini to svom snagom svog maleckog telašca… Predivno, zaista. Deca od jedne do dve godine su nalik na sunđerčiće – upijaju sve. Uče kako se hoda, živo posmatraju sve oko sebe, sve im je novo i zanimljivo. Vi već mnogo toga podrazumevate samo po sebi; dete ovog uzrasta to ne radi, sve mu je novo i sve tek otkriva. Možete ga, recimo, videti kako potpuno fascinirano posmatra ono što prvi put vidi – mrava. I prati ga, gleda, nešto govori samom sebi, taj jedan mravić mu je u potpunosti zaokupio pažnju.
To je, takođe, vreme kada se dete strahovito brzo menja. Nekada se desi da svog mališana stavite da malo odrema, i kada se probudi, već izgleda malčice drugačije, učini vam se da su obraščići postali za nijansu manje bucmasti, da malo manje nego pre tog jednog spavanja liči na bebu, a više na dečkića ili curicu. Brzina kojom uče nove reči je zadivljujuća, čak i ako još uvek ne govore jasno. Obično najviše vole imena članova svoje porodice i prijatelja, a često ih možete uhvatiti kako isprobavaju izgovaranje neke reči, ili samo, zadovoljstva radi, izgovaraju reč koja im se dopada. Deca ovog uzrasta obožavaju da dodiruju i da ljube, uživaju u taktilnom istraživanju različitih tekstura i u tome da ljube koga god i šta god stignu, i to je predivno za posmatranje.

S dve godine, deca neretko postanu prilično temperamentna, napadi besa su čuveni za taj uzrast, kao i želja da konstantno budu u centru pažnje. To je otprilike uzrast kada mališani postaju svesni da postoje i druge osobe na svetu pored članova njihove porodice, i neretko budu fascinirani tim drugim osobama, naročito kad se radi o njihovim vršnjacima – hej, ima još nekog ko je njihove veličine, nisu svi veeeliki! Tada im se obično razvija i smisao za humor, i obožavaju kada neko ide natraške, govori čudnim glasom (u šali) i slično, i njihov smeh kad god se nešto neobično i luckasto dešava je zarazan. Ono što ume da bude fascinantno kod dvogodišnjaka je to što nikada ne znate šta će reći, jer oni još uvek ne znaju ništa o tome šta je neprikladno izgovoriti, pa tako mališan može pred svima da kaže da se nije ukakio nego je samo prdnuo, ili, potpuno neočekivano i s velikom veštinom, imitirati kako neko govori i "skinuti" mimiku te osobe, uključujući i govorne mane i tikove koje ta osoba ima (naravno, bez ikakve zlobe, mališanu je to prosto zanimljivo).
1 komentar
  1. Zorica Mijailović

    Super je članak. Ja imam sina koji ima dve godina i puno mi pomaže kad nešto ovako pročitam, pomogne da ga još više razumem i uživam u njegovom odrastanju. Mnogo sam srećna kad ga vidim da je zadovoljan i da mu prija sve što mu pružam,a pre svega ljubav, mislim da je najvažnija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike