Kako da vam 2017. bude najproduktivnija godina do sad

Eksperti koji su uspešni u raznim oblastima podelili su savete kako 2017. godinu učiniti najproduktivnijom. Neki od saveta su da budete saosećajni, prilagodite obaveze vašoj energiji i svaki dan postavite sebi tri cilja.

Povežite nešto što volite sa ciljem koji želite da postignete

„Izaberite ritual koji volite – za mene je to jutarnja kafa, i povežite ga s produktivnom aktivnosti – u mom slučaju je to pisanje. Dakle, povežem nešto što volim s nečim drugim što u principu volim, ali ne stalno. To je postalo skoro instinktivno, čim počnem da radim, uživam i u kafi“, rekao je profesor psihologije i autor nekoliko knjiga Den Arili.

Budite saosećajniji

„Moj najbolji savet za produktivnost? Saosećanje. Obično su saveti drugih ljudi da razmišljate, budete fokusirani, radite jedan po jedan zadatak, reagujete i sl. Svi ti alati pomažu da budemo fantastično produktivni, efektivni i kreativni, ali saosećanje je priznanje da smo ljudi. Imaćemo glupe dane kada se ništa neće činiti ispravnim. Nekada ćemo biti rastreseni, nemotivisani, kada ne spavamo celu noć zbog posla ili privatnih stvari ili kada se osetimo prepunim stresa. Ali umesto da budete negativni, saosećajte sami sa sobom, oprostite sebi i naučite iz toga. Zaboravite na savršenstvo i pokušajte ponovo“, savetuje književnica i režiserka Brižit Šulte.

Napravite 15-minutnu listu

„Borite se protiv odugovlačenja i uradite posao u mikrosegmentima tako što ćete napraviti 15-minutnu listu. Ona treba da sadrži stvari koje se mogu uraditi za 15 ili manje minuta uz malo energije, a podstaknuće vas da radite složenije projekte“, kazala je autorka knjige „Radite jednostavno“ Karson Tejt.

Ispunite obaveze za koje vam treba minut

„Držite se ‘pravila od jedne minute’ i uradite bilo koji zadatak za koji vam je potrebna jedna minuta. Okačite kaput, pročitajte pismo, ispunite formular, odgovorite na email, zapišite neki citat, odgovorite na poruku itd. S obzirom na to da su zadaci brzi neće biti teško pratiti ih, a rezultat će biti veliki. Cenite te male stvari“, kazala je autorka knjiga „Bolje nego pre“ i „Projekat Sreća“ Grečen Rubin.

Kategorizujte  listu obaveza

„Svakog petka provedem određeno vreme analizirajući nedelju. Napravim sebi kratku listu prioriteta po kategorijama posao, veza, ja… To je brzi trik koji mi garantuje balansiran život. Kada napravim listu pogledam u kalendar i rasporedim ih. Ne ispunim ih uvek sve, ali se trudim da imam prioritete“, rekla je Laura Vanderkam, autorka knjige „Znam kako ona to radi“.

Prilagodite zadatke vašoj energiji

„Većina nas je u apsorbiranju novih informacija, planiranju unapred i odupiranju rastresenosti kako dan odmiče. Zato prilagodite poslove nivou vaše energije kako biste obavili što više uz manje truda“, kazao je psiholog Ron Fridman.

Postavite tri cilja svakog jutra

„Pravljenje ‘trice’ je moj najdraži produktivni ritual. Na početku svakog dana pomislim: Kada se završi ovaj dan koje tri stvari želim da budu završene? U samo nekoliko minuta razdvojim ono što je bitno od onog što nije i fokusiram svoju energiju na to“, rekao je Kris Bejli, autor knjige „Godina produktivnosti“, prenosi Klix.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike