Kako hodamo govori kako živimo

Kakva je veza između hoda i bolesti srca sa srmtnim ishodom istraživali su britanski lekari.

Ljudi sa laganim hodom dva puta češće umiru od bolesti srca, navodi se u rezultatima obimnog istraživanja britanskih lekara.

Specijalisti su tokom šest godina pratili 230.000 žena i 190.000 muškaraca uzrasta od 39 do 74 godine. Učesnici eksperimenta redovno su prolazili testove fizičke pripreme i opšteg stanja organizma.

Oni su, takođe, davali izveštaje o tempu kojim se kreću. Naravno, uzeti su u obzir i ostali faktori kao što su: konzumiranje alkohola, pušenje, hronične bolesti, poslovni status, etnička pripadnost. Ali osnovna stvar bio je tempo hodanja.

Hodanje laganim tempom i veća telesna težina, uzroci su za povećanu smrtnost učesnika istraživanja

Tokom godina eksperimenta u kontrolnoj grupi je umrlo 8.598 osoba, od kojih je 1.188 muškaraca i 466 žena umrlo od srčanog udara. Pritom je među njima bilo dvostruko više osoba koji su obično hodali polako. Osim toga, rizik od smrti povećala je mala težina učesnika eksperimenta.

Obrnuti rezultati istraživanja potvrdili su prethodni zaključak:

Brzi hod pomaže da se izbegne razvoj srčanih bolesti

Istovremeno, brzina hoda nije povezana sa rizikom od karcinoma. Ali dug radni dan, više od 55 sati sedmično, izaziva aritmiju i povećava rizik od prevremene smrti za 40 posto u poređenju sa onima koji rade 35-40 sati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.