U trendu

Kako s problematičnim ljudima (1)

Postoje ljudi koji su jednostavno teški. Problematični. Mogu vam biti prijatelji, rođaci, partneri, roditelji, deca, kolege, poznanici, nekada se čak radi o neznancima. Teško vam je da sa njima izađete na kraj, izluđuju vas. Najčešće je najbolje rešenje da promenite način na koji reagujete na njih.
Zašto bi to bilo najbolje rešenje ako su oni ti koji su problematični? Zato što je jako teško promeniti nekog drugog (naravno, ako je reč o vašem detetu, svakako da ga treba usmeriti i naučiti šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo ponašanje). Nije lako promeniti ni samog sebe, kao ni reakciju na ponašanje drugih ljudi, naročito ne onda kada verujete da ste vi u pravu a da je greška do njih, ali je promeniti sebe i svoje reakcije ipak neuporedivo lakše i znatno efikasnije nego pokušavati da menjate druge. Ukoliko ste svesni da sebe menjate zato da bi vama bilo bolje, možda vam i uspe, i to u nekom razumnom roku, dok je veliko pitanje hoćete li ikada promeniti osobu koja vas izluđuje, ili ćete samo uludo potršiti vreme, energiju i živce. A jednom kad promenite sebe, manje će vas ili nimalo nervirati ono što vas sada izluđuje (naravno, ne govorimo o situacijama kada ste žrtva nasilja, kada vam neko svojim ponašanjem ugrožava život i slično, tu se već ne radi o ljudima koji su samo teški; govorimo o situacijama kada vas neko konstantno izluđuje nekom svojom osobinom ili postupkom, ali to nije nešto što vas životno ugrožava).
Za početak, posmatrajte malo sebe. Često vas kod nekog užasno nervira neka mana koja vas na neki način podseća na neku vašu manu – recimo, ako imate prijateljicu koja vas izluđuje time što večito kasni, moguće je da vas ona podseća na to kako ste vi nestrpljiva osoba koja lako plane, što baš i ne volite kod sebe. A razmislite i kako ste se u prošlosti ponašale prema toj osobi koja vas sada izluđuje. Da li ste joj prečesto govorile "da" onda kada je trebalo da kažete "ne"? Jeste li propuštale da kažete da vam je nešto zasmetalo zato da se ne biste raspravljale ili posvađale, pa je ta osoba nastavila tako da se ponaša, i ne znajući da vam to smeta? Ako ne sagledate koja je vaša uloga u nastajanju odnosa koji je postao problematičan, lako se može desiti da mislite da je problem stoprocentno u toj drugoj osobi, ne u vama, što znači da je ona ta koja treba da reši problem i da ste vi bespomoćne – a nije nimalo prijatno osećati se bespomoćnim, to vam dodatno smeta i pogoršava vam odnos s tom osobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar