najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako se zaposliti u Ruskoj federaciji?

Sporazum o privremenom zapošljavanju građana Srbije u Rusiji mogao bi da bude usvojen do kraja ove godine, izjavila je šefica konzularnog odelenja ruske ambasade u Beogradu Viktorija Kostrecova.

Na predstavljanju brošure “Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji?” u Savezu samostalnih sindikata Srbije, ona je rekla da bi taj sporazum, koji ruska strana trenutno koriguje, trebalo da obezbedi sigurniji i položaj radnika iz Srbije koji privremeno rade u Rusiji.

“Loptica je sada na našoj strani, jer moramo da nacrt uskladimo sa našim obavezama koje imamo prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Očekujem da ćemo do kraja godine uraditi korigovan tekst i da ćemo moći da ga usvojimo”, rekla je Kostrecova.

Istakla je da se radi o specifičnom sporazumu, uz napomenu da takav sporazum Rusija sada ima samo sa Vijetnamom.

Prema rečima Kostrecove, Ambasada Rusije u Beogradu je u prošloj godini srpskim radnicima izdala skoro 15.000 viza koje omogućavaju da legalno rade u toj zemlji. Precizirala je da se tu radi u radnim vizama za radnike koji rade kod ruskih poslodavaca i poslovnim vizama za radnike u srpskim kompanijama koje rade u Rusiji.

Kostrecova je istakla da većina srpskih radnika u Rusiji rade legalno, ali je dodala i da se dešava da neki radnici poveruju neodgovornim osobama koje ih vode u Rusiju bez viza i da im obećavaju da mogu i tako da počnu da rade, pa da posle regulišu svoj boravak.

“To je nemoguće”, rekla je ona i izrazila nadu da će brošura koju je uradio Sindikat građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije doprineti boljem informisanju srpskih radnika o tome kako mogu legalno da rade u Rusiji, da ne bi došli u neprijatne situacije.

Na pitanje koliko ima tačno srpskih radnika koji rade u Rusiji, ona je rekla da ih je sigurno više nego što je izdato viza, jer neki kasnije obnavljaju ugovore sa poslodavcima, ali da tačan broj ne zna jer radnici iz Srbije mogu vizu da uzmu u bilo kojoj ruskoj ambasadi, a ne samo u Beogradu.

Kostrecova je dodala da broj radnika iz Srbije koji u Rusiji rade bez vize nije veliki.

Predsednik sindikata radnika građevinarstva i građevinskog materijala Srbije Duško Vuković je rekao da najveći broj poslodavaca iz Srbije koji rade u Rusiji poštuje propise, ali da ima i onih koji radnike vode bez viza ili im u toku angažmana smanjuju dnevnice.

Kao dobre primere on je naveo Jedinstvo iz Sevojna, Mostogradnju, Energoprojekt i Puteve “Užice”.

Vuković je rekao da je problem što se radnici koji imaju teškoće u Rusiji, Sindikatu ili Inspekciji rada javljaju tek kada dođe do problema ili se vrate, a tada je, kako je istakao, prostor za delovanje ograničen.

On je izrazio uverenje da će brošura “Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji?”, koja je urađena zajedno sa Konzularnim odeljenjem ruske ambasade, pomoći da radnici koji žele da rade u Rusiji budu bolje informisani i da se izbegnu neželjene situacije i tragedije, kao ona na Jamalu početkom ove godine, kada je u požaru poginulo šest radnika iz Srbije, a troje povređeno.

Vuković je najavio da će Sindikat građevinarstva od naredne sedmice u većem broju gradova u Srbiji i na beogradskom aerodromu promovisati i deliti tu poblikaciju, a jedan deo će biti i u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Brošura, pored informacija o tome šta je potrebno da bi se u Rusiji radilo legalno, sadrži i brojeve telefona i mejl adrese ambasada Srbije i Rusije i Sindikata građevinarstva, kako bi radnici mogli da im se obrate za pomoć.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike