Kraljica Elizabeta II je zahvaljujući vetru prošle godine zaradila preko 37 miliona funti

Za britansku kraljicu Elizabetu II, 2017. godina bila je vrlo uspešna. Naime, kraljica je samo od davanja koncesije za korišćenje svojih morskih poseda vetroelektranama zaradila vrtoglavih 37 miliona funti.

– Ovo je bila još jedna uspešna godina za našu kompaniju, upravo zahvaljujući kvalitetnoj saradnji koju smo izgradili sa partnerima u nastojanju da zadržimo vođstvo Britanije u sektoru čiste energije – rekla je Alison Nimo, izvršna direktorka državne kompanije The Crown Estate, a prenosi Dejli Mejl.

The Crown Estate je državna kompanija zadužena za upravljanje posedima britanske monarhije i njihovim prihodima. Kompanija trenutno upravlja posedima u vrednosti od 12 milijardi funti, od kojih najveći deo čine kraljičini gradski posedi.

Veći deo profita od najma kompanija šalje britanskom Ministarstvu finansija, dok se manji deo, popularno nazvan “kraljičina fondacija”, koristi za potrebe održavanja palata i službenih rezidencija kraljice Elizabete II.

Zbog svojih brojnih vetroelektrana i morskih turbina, Ujedinjeno Kraljevstvo se smatra pretečom čiste energije u svetu. Britanski energetski stručnjaci smatraju da će do 2020. godine, 10 posto ukupne struje u Ujedinjenom Kraljevstvu biti proizvedeno na čist način, te predviđaju da će kraljičin profit od vetroelektrana tokom godina narasti do 250 miliona funti godišnje.

Upravo zato ne čudi što je britanska monarhija veliki zagovornik politike čiste proizvodnje energije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike