U trendu

Makedonija stala na put Turskog toka

Šanse za realizaciju projekta gasovoda Turski tok postaju sve manje realne nakon što je saopšteno da će Makedonija učestvovati u gasovodu tek kada se o projektu dogovore Rusija i EU, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da Turski tok, u sadašnjem vidu ne može da zaobiđe Makedoniju, a Makedonija za to mora da ima odobrenje EU i podseća na jučerašnju izjavu makedonskog premijera Nikole Gruevskog da će Makedonija učestvovati u gasovodu Turski tok tek kada se o projektu dogovore Rusija i EU.

„Mala zemlja, čije mišljenje o gasovodu do sada nikoga nije zanimalo, može da odigra istu ulogu kao i Bugarska za Južni tok. Upravo je zamrzavanje izgradnje bila poslednja kap koja je imala za posledicu odustajanje od projekta“, piše Komersant.

List ukazuje da izjava makedonskog premijera ima delimično i političku pozadinu, da se u poslednje vreme situacija u zemlji zaoštrila i da opozicija na čelu sa Zoranom Zaevim pokušava da obori vladu.

Aleksej Grivač iz Fonda za nacionalni energetsku bezbednost rekao je listu da Rusija teoretski može da zaobiđe Makedoniju ako postavi gasovod odmah iz Grčke u južnu Italiju ili iskoristi projekat Eastring za isporuke gasa do Baumgarten. Ali, smatra on, to je veoma komplikovana mogućnost, prenosi list.

„U toj situaciji, svi izvori Komersanta sumnjaju da će Turski tok uopšte imati kopneni deo van Turske. Većina sagovornika sa gasnog tržišta kako u Evropi, tako i u Rusiji, smatra da će se Gasprom u najboljem slučaju ograničiti na postavljanje dva kraka gasovoda kroz Crno more“, piše Komersant.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar