najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

MALE IM DNEVNICE: Pobuna zaposlenih u Mekdonaldsu

Oko 2.000 demonstranata marširalo je oko čikaškog predgrađa u kojem se nalazi sedište Mekdonaldsa, tražeći da budu plaćeni 15 dolara na sat i sindikat, i blokiravši ulaz u jednu od kompanijskih zgrada.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Vredimo više”. Oni su pristigli u Ouk Bruk u desetinama autobusa. Neki su došli čak iz Njujorka.

Oko 100 demonstranata je juče uhapšeno zbog nedozvoljenog ulaska na posed i privremene blokade dve ulice oko kompleksa zgrada Mekdonaldsa, dan pred godišnji sastanak akcionara tog najvećeg svetskog lanca brze hrane.

Mekdonalds je zatvorio obližnji restoran zbog saobraćajnog kolapsa, a zaposlenima koji rade u blokiranoj zgradi poručeno je da rade od kuće, rekla je portparolka kompanije Hajdi Barker Sa Šehem.

Kampanja za 15 dolara na sat i formiranje sindikata počela je krajem 2012, i do sada je uključila brojne taktike, među kojima su bili i protesti u gradovima širom zemlje.

Velečasni Vilijam Barber iz Goldsboroa u Severnoj Karolini rekao je da zahtevi demonstranata prevazilaze samo plate. On je rekao da se radi i o pozivu na rasnu jednakost, istakavši da obojeni ljudi rade uglavnom slabo plaćene poslove.

Kori Anderson (21) koja radi u čikaškom Mekdonaldsu rekla je da već dve godine radi u tom lancu brze hrane za 8,25 dolara po satu. Ona je dodala da joj ne preostaje dovoljno za život kada plati stan i račune.

Korporacija Mekdonalds poseduje oko 10 odsto svojih restorana u SAD, a ostalo su franšize.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike