U trendu

Misterija: Ruski satelit zabeležio neobjašnjivu fizičku pojavu

Ultravioletni teleskop postavljen 2016. godine na ruski satelit „Lomonosov“ zabeležio je u Zemljinoj atmosferi jake svetlosne „eksplozije“ čija priroda još uvek nije objašnjena, izjavio je za Sputnjik direktor Instituta za istraživanje nuklearne fizike Moskovskog državnog univerziteta Mihail Panasjuk.
„Pomoću teleskopa smo uspeli da dobijemo značajnije rezultate nego što smo očekivali. Čini se da smo naišli na nove fizičke pojave. Zasad ne znamo kakva je njihova fizička priroda. Na primer, za vreme leta ’Lomonosova‘ na visini od nekoliko desetina kilometara nekoliko puta smo zabeležili svetlosnu ’eksploziju‘ ogromne jačine. A ispod nje je sve bilo čisto, nije bilo nikakvih munja i oblaka! Ostaje pitanje šta ju je izazvalo“, objasnio je Panasjuk.

On je naveo da se čitava atmosfera Zemlje sjaji izlivima ultraljubičastog zračenja, od kojih su neki poznati naučnicima — to su vatrenjaci (električna pražnjenja u mezosferi i termosferi) i vilenjaci (veliki bleskovi u gornjem delu grmljavinskog oblaka).

Svemirski brod „Lomonosov“ proizvela je korporacija VNIIEM po nalogu Moskovskog državnog univerziteta. Satelit je u orbitu izvela raketa-nosač „Sojuz 2.1a“ u aprilu 2016. tokom prvog lansiranja sa kosmodroma „Vostočni“.

„Lomonosov“ proučava prolazne svetlosne pojave (kratke bleskove) u gornjem delu Zemljine atmosfere i karakteristike zračenja Zemljine magnetosfere. Njegova težina je 625 kilograma. Satelit je opremljen svemirskim teleskopom za merenje energetskog spektra i hemijskog sastava kosmičkih zraka ekstremno velikih energija iz orbite blizu Zemlje. Osim toga, na njemu su ugrađeni instrumenti za istraživanje kosmičkih gama-zračenja i obližnje Zemljine magnetosfere.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Magistra est Vitae Studiorum

    Pročitajte knjigu od Dr. Milivoja Došenovića, NIKOLA TESLA njegov život i njegovo delo.Između ostalog tesla je rekao da je zemlja jedan ogroman kondenzator, a zna se da kondenzator ima svoj kapacitet(akumulira elektricitet), tesla je znao, ali nije hteo da itkrije odakle se ta energija dovodi, samo je rekao, da je u svemiru, svugde oko nas kruži energija, znači Kosmos nije samo vakuum.zato su ga i ubili, jer je hteo da osvetli zemaljsku kuglu i bežičnim putem transportovati električnu ennergiju, ukrotiti i uzeti energiju munje, a sve je to uradio Petrol kartel, sa saradnicima.Odmah je FBI obio njegov sef, ali su mu projekti ostali nedovršeni, ključne stvari nije zapisao.Markoni mu je ukrao pa patentirao radio komunikacije.Setite se prvi je izumeo brod na daljinsko upravljanje, torpedo.Hteo je da proda projekat oružja Zrak smrtti za milion dolara, Američka vlada nije htela da da te pare, koliko miliona je samo amerikanaca izginulo, koliko para se potrošilo na municiju, bombe i granate???TESLA je video da čovečanstvo sva otkrića prvo upotrebi za uništavanje, posle za ne što pametno.Poslat je da nas unapredi, kao što je poslat i Bil Gejts, Paster, Mendeljejev.Vanzemaljci su zemlju naselili sa klasičnim čovekolikim otpadom , jer Darwinova teorija rase je odavno pobijena i to sa naučno osnovanim dokazima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike