‘Naravno da ćeš umreti’: Šokantan razgovor radnice Hitne pomoći i devojke na samrti

Francusku javnost šokirao snimak razgovora opraterke Hitne pomoći i devojke koja je nekoliko sati nakon toga umrla. Na snimku se jasno čuje kako Naomi Musenga (22) preko mobilnog telefona pokušava da objasni ženi da trpi velike bolove i da se plaši da će umreti, ali s druge strane operaterka ovu dramu nije shvatila ozbiljno, pa čak je u jednom trenutku  i ismevala devojku u agoniji.

– Strašno me boli stomak, umreću… – jedva je izgovorila mlada Naomi operaterki Hitne pomoći iz Strazbura, ali je s druge strane stigao neočekivani odgovor.

– Umrećeš jednog dana, kao i svi ostali…

Celi slučaj datira iz decembra prošle godine, ali je snimak razgovora tek sada dospeo u javnost, zbog čega je reagovala i francuska ministarka zdravlja Agnes Buzinm koja je obećala istragu celog slučaja.

Na samom početku snimka Musenga pokušava da objasni operaterki u čemu je problem, ali s obzirom na to da je bila u velikim bolovima, sve je išlo sporo i zvučala je prilično nerazgovetno. Žena s druge strane linije za takvu vrstu razgovora očigledno nije bila raspoložena.

– Spustiću ti slušalicu ako mi ne kažeš šta se dešava! – odbrusila je jadnoj devojci.

– Boli me…

Posle te rečenice operaterka je poručila Naomi da pozove drugi servis za pružanje pomoći (SOS Medecins) koji će se pobrinuti da joj pošalju lekara kući.

– Pomozite mi, jako sam bolesna – nije odustajala Naomi, dok je žena želela da je se što pre reši.

– Ne mogu da ti pomognem, nemam pojma u čemu je problem. Uzmi papir i olovku i zapiši ovaj broj telefona…

Tu se razgovor završio, ali je to bio tek početak drame Naomi Musenge. Ona je u agoniji zvala SOS Medecins, dok su operaterke Hitne pomoći nastavile da je ismevaju, što se jasno čuje na snimku.

Naomi je na kraju uspela da dobije servis SOS Médecins, ali je lekar stigao tek nakon pet sati. Hitno je prevezena u bolnicu, gde je pretrpela srčani udar i posle nekoliko sati umrla. Zbog krveranja su joj otkazali organi, piše Le Monde, a prenosi Jutarnji.

Dan pošto je objavljen transkript razgovora, Univerzitetska bolnica u Strazburu je suspendovala operatorku koja je primila poziv nesrećne devojke, a javno tužilaštvo je otvorilo istragu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.