Ne zaboravite na učtivost

Danas kao da se sve više zaboravlja na učtivost, na "molim", "hvala" i slično. Čak i s nepoznatima, a s partnerom ili partnerkom kao da se sve više podrazumeva da to uopšte nije neophodno. A takve male reči mogu vam ulepšati odnos i dovesti do znatno duže i srećnije veze.
Da ne bude zabune, ne kažemo da vaš odnos treba da bude nešto uštogljeno, da on konstantno bude u smokingu, ona u večernjoj haljini, ni bilo šta od te vrste. I naravno da je divno kad pored voljene osobe možete da se opustite, da ne pazite na svaki trenutak svog ponašanja. Ali, sve je više onih koji kao da opuštenost izjednačuju s nepristojnim ponašanjem, a to su ipak prilično različite stvari.
Male učtivosti kao što su "molim te, dodaj mi" umesto "daj", "hvala" umesto kratkog klimanja glavom ili izostanka bilo kakve reakcije, pridržavanje stolice, vrata, kaputa, davanje komplimenta, sve to govori voljenoj osobi da je poštujete, da je cenite, da primećujete njen trud i ono što čini za vas, i pokazuje da se i vi trudite oko nje. Zar ne zna to voljena osoba i bez takvih gestova? Možda zna, možda već i počinje da se pita, ali s takvim gestovima ne možete promašiti, uvek prijaju.
Greška je pomisliti da se u ljubavnom odnosu nešto podrazumeva; još je veća greška pomisliti da se neka osoba podrazumeva kao deo vašeg života, zajedno ste, zajedno ćete i ostati. To vremenom neretko dovede do toga da se voljena osoba oseti zapostavljeno i nevoljeno, čak i ako je vi i dalje volite. A uz ovakve male gestove – za koje zaista nije potrebno ni puno vremena ni puno energije – vi stalno pokazujete pažnju i poštovanje (naravno, oboje treba tako da postupaju), i da su vam voljena osoba i veza s njom nešto dragoceno, što nikako ne želite da izgubite i oko čega ne prestajete da se trudite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.