Neki trikovi na poslu (1)

Postoje neke sitnije i krupnije greške koje se često prave u komunikaciji na poslu. Kad god je moguće, dobro je izbeći ih, jer ćete tako ostaviti bolji utisak i povećati svoje šanse za napredovanje i, za početak, za to da budete ozbiljno shvaćeni.
1. Na razgovoru za posao najbolji izbor su plava i siva boja odeće i pastelni tonovi. Istraživanja pokazuju da šefovima kandidati u tim bojama deluju kao najozbiljnije i najpouzdanije osobe. Od ovog pravila mogu postojati izuzeci; recimo, već ste proverili i utvrdili da je u firmi u kojoj konkurišete na ceni neki drugačiji izgled – ali, uopšteno govoreći, plava i siva boja i pastelni tonovi su "najposlovniji".
2. Bez pevušećeg govora i izjava koje zvuče kao pitanje. Mnoge žene smatraju da zvuče učtivije i lepše ako govore pevušećim, maltene cvrkutavim glasom, a imaju i običaj da im izjave budu izgovorene upitnim tonom. Problem je što prvo uzrokuje da zvučite kao jako lepo vaspitana devojčica, a ovo drugo da zvučite nesigurno – drugim rečima, uz takav govor, niko vas neće shvatiti ozbiljno, već ćete delovati kao nesigurno dete.
3. Ne čekajte na kraj poslovnog sastanka da kažete svoje. Praksa pokazuje da bolje budu primećeni i bolji se sud stekne o onima koji govore među prvima nego o onima koji govore među poslednjima, kad je većina već rekla svoje, ljudi su već malo umorni i nestrpljivo čekaju da se sastanak završi pa da nastave s obavezama ili idu kući.
4. Ne preterujte s izvinjavanjem. Mnoge žene se prečesto izvinjavaju, i to čak i onda kad nisu pogrešile, i preuzmu odgovornost za tuđe greške. Ako ste pogrešile, jedno izvinjenje je dovoljno, a ako niste pogrešile, nema razloga da se izvinjavate. Ukoliko se svaki čas izvinjavate, stvarate utisak da ste osoba koja večito nešto zabrlja, dakle, nepouzdan i nekompetentan saradnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.