U trendu

Nemirna deca bliskih osoba

Nemirna deca nekada mogu da budu veliki problem, i to ne samo kada se o vašoj deci radi. Nekada su znatno veći problem tuđa nemirna deca, na primer, dva nemoguća sinčića vaše sestre, jer s njima ne možete uvek rešiti problem onako kako biste ga rešili sa svojom decom.
Recimo, svaki put kad vam sestra dođe u posetu (a jako je volite i bliske ste, pa ni posete nisu retke), ona povede i svoju decu, što je sasvim normalno s obzirom na to da vodi decu da vide tetku, plus su deca premala da bi sama ostala kod kuće. Problem s njenim sinčićima je što su užasno nemirni, skaču vam po nameštaju, jurcaju unaokolo, nikako da se smire, i nimalo ne obraćaju pažnju na pozive svoje majke da prestanu s tim. Vi se bojite da se, tako nemirni, ne povrede, da se ne udare o nešto, ne padnu sa stola ili tako nešto, a nije vam svejedno ni da li će vam oštetiti nameštaj, ne možete sebi da priuštite novi. Njihova majka, izgleda, ne ume da ih smiri, a prigovara vam čak i ako podviknete na njih, jer vičete na njenu decu. Na vaš zahtev da ih onda ona smiri ona bespomoćno sleže ramenima, i kaže da ne može ništa, oni su takvi.
Prilično nezgodna situacija – smeta vam preveliki nemirluk vaših sestrića, nije vam dozvoljeno da primenite nikakve mere smirivanja, a ne želite ni da se svađate sa sestrom, niti da proredite viđenja s njom, niti da joj zabranite da dovodi svoju decu kod vas. Šta učiniti?
Kao dobro rešenje moglo bi se pokazati da deci nađete neku zanimaciju. Ako su puni energije, svakako da neće dugo izdržati da samo mirno sede i slušaju dve odrasle osobe kako razgovaraju o njima nezanimljivim stvarima, biće im dosadno. Zato ne bi bilo loše pripremiti neke igre prikladne za njihov uzrast, nešto što ne uključuje pentranje po svemu na šta su u stanju da se popnu, niti skakanje po nameštaju. Po mogućnosti, više od jedne igre, za slučaj da im vaš prvi predlog ne bude dovoljno zanimljiv. I, pošto će deca svakako želeti i pažnju odraslih, zadajte im da vam nakon nekog vremena pokažu šta su napravila (na primer, šta su uspela da sklope od kocki, ili kako je tekla trka automobilčića, ko je pobedio i kako…).
Moglo bi da pomogne i ako unapred pripremite neke crtane ili dečije filmove za njih, i kažete im da je sad zvanično vreme za gledanje crtića, i da hoćete, kad završe s gledanjem, da vam ispričaju sve smešne fore koje su videli, da vidite koji od njih može da upamti više. Tako će deca imati i neku zanimaciju i vašu pažnju – većini mališana je to sasvim dovoljno. Ne garantujemo da će uspeti, ali moglo bi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.