najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nešto lepo (2. epizoda): O svadbama

Izvinite, ja zamalo da zakasnim. Mic po mic, prođe leto, dođe jesen, vreme za svadbe i veselja. Neko je izračunao, na današnji dan se u Srbiji tera, brat bratu, najmanje tri hiljade svadbi. Dakle, puta dva, jednako šest hiljada mladenaca i šest hiljada samo kumova, tek koliko starojka, vojvoda, devera, novih tašti i svekrva, nakončadi i reduša, računajte sami koliko je to svatova danas okićeno ruzmarinom i srpskom trobojnicom.

Jedna svadba puta sto svatova jednako trista hiljada. Gospode, koliko će pojesti, popiti, prosuti, kume, izgore ti kesa! Odjednom tri hiljade muzika, Bogu gore milo, pogleda dole, krešti, peva Srbija: “Lepu Smilju izvedoše” i “Ženi majka sina”.

Svi svatuju, u kolo svatova da se uhvate, lepom i radosnom grančicom zemlju da obeleže, kamo sreće. Popovi i matičari padoše s nogu, čestitamo i mi.

Pročitao sam jednu zbirku naših narodnih zdravica. Bože, lepih, srdačnih, nežnih, pametnih reči. Kume, stari svate, domaćine i svi ostali svati, zvani i odabrani, dižem cašu u zdravlje naših mladenaca, Bog im dao srećan i dug život ukrašen sa dve kćeri i tri sina. Neka se sa svojom decom ponose kao nebo visinom, kao more dubinom, kao zec brzinom i lisica mudrinom. Neka nam dragi Bog sačuva mladence od trula mosta i podrugljiva gosta, od tesna sokaka i besna Bošnjaka, od psa garova i provaljenog krova, od kratkih gaća i visokih kopriva, džandrljivih žena i pijanog sina, od rakije brljoke i veštackog vina. Od pijanog Turčina i ljutog Srbina. Amin.

Lepa zdravica, samo ko će izržati? Zdravice kad krenu, broje se dok se ne izgubi broj. Prva za pomozi Bože, druga u dobri čas, treća za Svetu Trojicu, četvrta za četiri Jevandelja, peta za pet mučenika, šesta dobrodošlica, sedma zdravlje mladencima, osma komšijska, deveta kumovska, jedanaesta, već sam izgubio račun.

Lepo je ženiti se, ono posle je malo teže, govorio mi je često jedan prijatelj. Njemu je to bilo prešlo u naviku, a baš je ovo nešto lepo što se danas dogodilo. Biti svat na jednoj velikoj srpskoj svadbi od trista hiljada svatova.

Raduj se, Srbijo, mučenice, zaslužila si. Živeli!

(Nešto lepo / Fondacija Slobodan Stojanović)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike