U trendu

Nije sve crno: Instagram je korisniji nego što smo mislili, evo kako

Izgleda da je Instagram korisniji nego što smo mislili. Novo istraživanje sa Sveučilišta Drexel pokazuje da ljudi ovu društvenu mrežu koriste da bi otvoreno razgovarali o problemima s depresijom i nesigurnošću.

Stavljanje fotografija na Instagram pokazalo se kao jednostavnije za ljude koji svoje emocije teško pretaču u reči, a društvenu platformu vide kao sigurno mesto u kome su deo veće zajednice.

– Mnogo analiziranih podataka vezano je uz sliku o telu i izgled, rekla je jedna od autorka studije, dr. Andrea Forte.

Naime, uz #depression, najčešće se pojavljuju i oni hashtagovi vezani uz hranu, na primer #fat #anorexia #beautiful #skinny #bulimic #ugly #thin #starving. Postovi o hrani i izgledu čak privlače puno više komentara nego drugačije vrste postova – negativnih i pozitivnih.

Srećom, pri detaljnijoj analizi pokazalo se da pozitivnih komentara ipak ima više nego negativnih, a među njima neretko se nalaze i poruke ohrabrenja poput “snažna si i lepa”. Ovakva komunikacija dočekana je jako pozitivno i od strane same aplikacije, prenose mediji u regionu.

Naime, Instagram je prošle godine instalisao alat koji nastoji da spreči samoubistvo. Odnosno, ako program prepoznaje u nečijim postovima suicidalne misli, automatski kontaktira podršku u obliku poziva od brojnih operatera.

Iako je ova studija rasvetlila načine na koji Instagram može pomoći ljudima, prethodne slične studije dokazivale su da je aplikacija jednako tako i zaslužna za razvoj depresije kod korisnika.

Zaključak? Ako pronalazite olakšanje u deljenju svojih problema, to i činite. Ako ste ipak mirniji kada ste na detoxu od društvenih mreža, probajte da ih izbegavate. Po vlastitom nahođenju…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike