U trendu

Niste živeli među majmunima i lavovima?

Ljudske predrasude umeju prilično da nerviraju, kao i stereotipna shvatanja, svi muškarci su ženskaroši i neverni su (ako nisu takvi, to je zato što ih žene neće), sve žene su histerične (ako nisu, nešto nije u redu s njihovom ženstvenošću), ovi su ovakvi, oni su onakvi… Nema načina da se to brzo pobedi, a ono što može da pomogne jesu strpljenje i zdrava doza smisla za humor.
Recimo, igrom slučaja ste rođeni u nekoj afričkoj zemlji, otac vam je tamo bio na privremenom radu, a vaša majka je bila uz njega. I, maltene kad god neko čuje gde ste rođeni i gde ste proveli detinjstvo, kao da smatra da ste se sigurno igrali s majmunima i malim gazelama i teškom mukom spasavali život od lavova. A slon? Jeste li nekad jahali slona? Ili ste i od njega bežali, kad se razbesni? A tigrovi (da, znamo da oni ne žive u Africi, ali mnogi ne razlikuju divlje životinje, tigrovi, lavovi, leopardi, pume, sve im je to jedno isto)?
Mnogo je mogućih predrasuda. Ako ste žena, sigurno hoćete da vam vaš dragi stalno kupuje lepe stvari i najviše ste zainteresovane za njegov novčanik; ako ste Rom ili Romkinja, sigurno prosite i/ili kradete; ako pripadate drugoj veri, sigurno ste takvi-i-takvi… To ume ne samo da bude zamorno već i da boli, ljudi vas osuđuju zbog nečega što vi niste, na osnovu besmislene predrasude smatraju da ste po nekom osnovu niža vrsta od njih. Uz to, niko nije savršen, maltene da i nema nekog ko je potpuno bez predrasuda, pa tako drugi povređuju nas, povređujemo i mi nekog…
Šta učiniti? Možete dati sve od sebe da makar vi predrasudama nikog ne povredite, da ne sudite unapred o nekome koga ne poznajete na osnovu predrasuda (zapravo, da sud o toj osobi ne donosite uopšte dok je ne upoznate). A kad tuđe predrasude o vama pogađaju vas? Nekad je najbolje skloniti se, a nekad može da pomogne ako ostanete smireni (bar spolja, dok u vama "ključa") i sve okrenete na šalu. Ili se, čak, poigrate predrasudama, pa na primeru osobe koja je prvi deo života provela u Africi pričati svima potpuno neverovatne priče o bežanju od lavova i pobesnelih slonova tako što ste se poput Tarzana prebacivali s lijane na lijanu, o tome da ste se trkali s antilopama, raskrinkali ljudoždersku bandu, da umalo da vas pojede puma (nema veze što pume ne žive u Africi)… Ako ništa drugo, bar ćete se zabaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)