najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Objaviti ugovor o Beogradu na vodi

Parlamentarna stranka Zeleni Srbije zatražila je od Vlade Srbije da što pre objavi ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi”, ukazujući da ne postoji zakon koji daje za pravo izvršnoj vlasti da dokument takvog značaja krije od javnosti.

Ta stranka traži da Vlada odgovori po kom osnovu je dato više desetina stanova i poslovnih prostora u postupcima raseljavanja građana sa područja gde će biti izgrađeni objekti u okviru “Beograda na vodi” i da li je prilikom rešavanja imovinsko-pravnih odnosa rađena procena tržišne vrednosti nepokretnosti koje su prinudno oduzimane i koja ustanova je radila tu procenu.

Zeleni Srbije su upozorili da je ugovorom o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi”, koji su 26. aprila ove godine potpisali Vlada Srbije, kompanija Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i preduzeće Beograd na vodi, “Igl Hils” je dobio u zakup od 99 godina, i da, ukoliko to ugovorom nije onemogućeno, investitor može, po završetku izgradnje objekta na građevinskoj parceli po sopstvenom izboru, bez naknade konvertovati pravo dugoročnog zakupa u pravo svojine na zemljištu.

“Zbog čega je Grad Beograd uskraćen za više od 300 miliona evra, koliko iznosi doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta, što je inače izvorni prihod lokalne samouprave čija je namena finansiranje nedostajuće komunalne infrastrukture na teriritoriji celog grada”, zapitala je stranka.

U saopštenju Zelenih Srbije navodi se da nije prihvaćen predlog te stranke da se u okviru projekta “Beograd na vodi” predvidi postrojenje za preradu otpadnih voda, “što izaziva sumnju da se time smanjuju privatnom investitoru troškovi komunalnog opremanja zemljišta unutar granica plana na ime kojih je oslobođen plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike