najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

OŠTRA KAZNA VATERPOLO SAVEZA: Nikola Rađen privremeno suspendovan

Vaterpolo Savez Srbije (VSS) potvrdio je danas da je Svetska plivačka federacija (FINA) privremeno suspendovala reprezentativca Srbije Nikolu Rađena zbog korišćenja kokaina.

“Vaterpolo savez Srbije je 6. maja primio dopis Svetske plivačke federacije (FINA) kojim se zbog korišćenja nedozvoljene supstance, kokaina, privremeno suspenduje naš reprezentativac i vaterpolista atinskog Olimpijakosa Nikola Rađen”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveza.

VSS je izrazio žaljenje zbog ovog slučaja, pre svega, zbog samog sportiste koji je ugrozio do sada veoma uspešnu karijeru, a zatim i zbog sporta u celini kojem ovakvi štetni događaji nisu potrebni.

“U našoj organizaciji ovakvih slučajeva do sada nije bilo i sigurni smo da ih nikada neće biti u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Rađen je testiran, kako se dodaje, na utakmici Svetske lige između Španije i Srbije u Madridu, 17. februara.

Nikola Rađen je u zakonskom roku od deset dana obavestio FINA da odustaje od “B” uzorka, što je svetskoj organizaciji omogućilo da nastavi postupak koji će trajati u narednom periodu do donošenja konačne odluke.

“Suspenzija svih aktivnosti Rađena u sportu počela je 18. maja i trajaće do donošenja konačne odluke FINA, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaveštena”, navodi se u saopštenju Saveza.

Zaprećena kazna za upotrebu nespecifičnih supstanci je četiri godine zabrane takmičenja, a za procesuiranje ovog slučaja u prvom stepenu odgovorna je FINA.

U saopštenju VSS se dodaje i da je Rađen u pismu FINA istakao “da nije uzimao pomenutu supstancu radi ostvarivanja boljih sportskih rezultata”.

“Takođe je podsetio da je više puta u toku karijere bio testiran i to na najvećim takmičenjima i da su nalazi uvek bili negativni. Izrazio je želju da se njegov slučaj iskoristi kao poruka sportistima i da je spreman da uzme učešće u raznim akcijama na svetskom i lokalnom nivou kako bi se istakli negativni efekti korišćenja ovakvih i sličnih nedozvoljenih supstanci”, piše u saopštenju.
Savez je podržao ovakav stav Rađena i istakao da će svojim akcijama uticati na edukaciju mladih kako bi se izbeglo korišćenje supstanci koje ugrožavaju, pre svega, zdravlje ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike