Otarasite se vlage

Kuća je zatvorenija zimi, manje se provetrava, a kuvanje, tuširanje i biljke koje ste sakrili od zime samo povećavaju nivo vlage u kući. Ona se obično hvata po prozorima, a može da izazove i pojavu buđi.

U toploj kući vlaga će se nakupljati na hladnijim površinama (prozori, vanjski zidovi, …). Relativna vlažnost od 30 i do 40 procenata smatra se zimi optimalnom. Ako je smanjite ispod tog nivoa može da dođe do problema sa disanjem, isušenom kožom, pa i oštećenja nameštaja. Ako je temperatura u kući oko 21, 22 C, a vlažnost 35 procenata onda će se vlaga hvatati po prozorima na spoljnjoj temperaturi od -1C. Sa duplim prozorima kondenzacija će se pojaviti tek na tepretaurama od oko-15C.
Kontrola
Vlaga se obično neće pojavljivati ako imate radijatore uz prozore ili ako ih “ušuškate” dobro kada najave niske temperature. Vlagu stvaraju svi ukućani, disanjem, korišćenjem tuša, tople vode, kuvanjem, ali i biljke. Najbolje je da koristite aspiratore u kuhinji i ventilatore u kupatilu. Ako nemate ventilatore obavezno otvorite vrata kupatila posle kupanja i držite ih 15 minuta otvrenim. Kuću, bez obzira ne zimu morate povremeno i provetravati.
Ne držite nameštaj direktno prislonjen na zidove koji su hladniji (spoljnji), jer može da dođe do pojave plesni. Ormare uvek držite malo odmaknute od zidova, nikada direktno prislonjene na njega.
Isušivač vazduha takođe može da pomogne u održvanju i kontroli nivoa vlage u kući.

 

Izvor: lifepressmagazin

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike