najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Udovički: Otkazi za oko 9.000 zaposlenih u javnom sektoru

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je da će u državnoj upravi, koja ima 493.505 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme i po ugovoru o delu, ove godine otkaz dobiti oko devet hiljada ljudi, a da će u penziju otići njih jedan odsto, odnosno oko 4.900 ljudi.

Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o racionalizaciji državne uprave kazala da će za 4.600 biti smanjen broj zaposlenih u republičkoj administraciji, a za 4.478 u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća.

Kako je objasnila, na kraju prošle godine u penziju je otišao veliki broj ljudi koji primaju platu iz državne kase, zbog čega neće biti neophodno da se javna uprava u 2015. godini smanjuje za pet odsto, koliko je bilo dogovoreno aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Udovički je istakla da će otuštanja iz javne uprave možda biti veća nego što je sada procenjeno, zbog uklapanja u budžet. Ona nije mogla da navede kolike će biti uštede usled smanjenja javnog sektora u 2015. godini, ali je dodala da će racionalizacija u tom sektoru biti nastavljena i naredne dve godine, po dogovoru sa MMF.

Cilj racionalizacije, po njenim rečima, nije smanjenje broja zaposlenih, već efikasnija javna uprava, uz smanjenje troškova.

Udovički je rekla da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru može da se očekuje od septembra, a da će otkazi biti neizbežni u upravama 80 odsto lokalnih samouprava.

Nacrtom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom upravi, koji je u javnom raspravi do 4. juna, predviđeno da se svuda gde je to moguće objedine poslovi, posebno oni administrativni.

Predlog tog zakon, kako je rekla Udovički, trebalo bi da bude u Skupštini krajem juna, a na snazi će godine i dalje biti zaon kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.

Odredbe budućeg zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru neće se primenjivati na javna preduzeća i javne medijske servise.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike