U trendu

Otkrili neočekivani pokazatelj visoke inteligencije. Imate li ga?

Zaboravljanje se obično smatralo znakom slabije inteligencije, barem nam tako govore filmovi i TV. Međutim, studija koju je sproveo Univerzitet u Torontu tvrdi da je odlično pamćenje teško precenjeno i zaključuje da bi zaboravljanje moglo biti simptom visoke inteligencije, prenosi Independent.

– Važno je da mozak zaboravi nevažne detalje i umesto toga se skoncentriše na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svetu – objašnjava autor studije, profesor Blejk Ričards.

Znamo da vežbanje pamćenja povećava broj neurona u hipokampusu, ali nevažni detalji iz vašeg života vas možda sprečavaju u donošenju dobrih odluka.

Profesor Ričards i Pol Frenkland kažu da se memorija koristi za optimizaciju donošenja odluka zadržavanjem vrednih informacija i puštanjem ostalih nevažnih stvari, u osnovi stvarajući prostor za stvari koje su bitne. Kažu da nam je ovaj aspekt zaborava možda blagodat više nego smetnja.

Na primer, recimo da naš mozak zaboravlja određene detalje o prošlom događaju, ali ipak pamti širu sliku – istraživači veruju da nam to omogućuje bolju generalizaciju prethodnih iskustva, za razliku od nekoga ko se može setiti sitnijih detalja nekog događaja.

Ipak, ističu da ako ljudi zaboravljaju važne stvari alarmantnom učestalošću, onda je to razlog za zabrinutost.

Studija tvrdi da je zaboravljanje detalja ‘svako malo’ znak zdravog memorijskog sistema koji radi tačno onako kako je zamišljeno.

Kakve se informacije odbacuju ovisi od situacije, kaže profesor Ričards.

Jedna od stvari koja razlikuje okruženje u kojem ćete želeti da se sećate stvari u odnosu na okruženje u kojem želite zaboraviti stvari jeste pitanje koliko je okruženje konzistentno i koliko je verovatno da će se te situacije vratiti u vaš život.

Odličan primer za to bio bi, na primer, radnik supermarketa koji se svakodnevno susreće s brojnim različitim ljudima pa ih ne pamti, dok bi se osoba koja radi u malom lokalnom kafiću mogla prisećati meštana.

Navodno je najbolje za „skladištenje“ uspomena ne pamtiti apsolutno sve, napominje Ričards. Ako pokušavate doneti odluku, to će biti nemoguće učiniti jer vam je mozak neprestano bombardovan beskorisnim informacijama.

Uvek idealizujemo osobu koja može da zapamti svaku sitnicu, ali poenta sećanja nije u tome da se setimo ko je osvojio koje fudbalsko prvenstvo, jer to nema ključnu važnost za naš život, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)