U trendu

Otkrivena Planeta 9 je zapravo CRNA RUPA?!

Iako većina nast odrasta sa znanjem, da u našem Sunčevom sistemu postoji osam planeta, već nekoliko godina astronomi tvrde o postojanju i devete planete

Tajanstvena planeta koju mnogi nazivaju nevidljivom, veruje se da leži u najudaljenijim regionima Sunčevog sistema. Naučnici sa Univerziteta Durham i Univerziteta Ilinois u Čikagu, bacili su crv sumnje da Planeta devet, možda i ne spada u grupu planeta.

– Naš rad započeo je kada su Džejms i njegova žena Laura otišli u čikaški planetarijum i videli kratki dokumentarni film o Planeti 9. Džejmsov utisak bio je veoma jak, da smo već sutradan počeli da istražujemo da li bi neki objekat mogao da oponaša planetu – rekao je naučnik Jakob Šolc i dodao: – Osmislili smo niz zanimljivih scenarija: Bose zvezde, ultra kom paktni oreoli tamne materije, iskonske crne rupe i još nekoliko mogućnosti- zaključio je.

Tim je analizirao podatke koje je prikupio sa Univerziteta u Tokiju i otkrio da iskonska crna rupa ima istu masu kao i predviđena masa Planete 9.

– Završni komadi su se zaista spojili kada smo shvatili da će oreol tamne materije koji okružuje iskonske crne rupe biti način za posmatranje Planete 9, koja bi bila crna rupa zbog rendgenskog gama zraka. Cilj naše studije je zaista bio da prenesemo poruku, da ideja iskonskih crnih rupa kruže oko Sunca i da nije tako apsurdna kao što izgleda, kao i da bismo tome mogli posvetiti veću pažnju – izjavio je Šolc.

Tim se nada da će dodatno ispitati svoju hipotezu, kako bi potvrdio da je Planeta 9 zaista iskonska crna rupa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.