U trendu

Ovde zaposleni rade samo 4 dana nedeljno

Nezaposlenost u SAD-u približava se najnižem nivou, dobri radnici teško se nalaze, pa poslodavci moraju da se dovijaju da zadrže stare radnike i dovedu nove.

Jedan od načina je uvođenje radne nedelje od četiri dana i uvođenje trodnevnog vikenda.

Bil Kastelano, profesor na Rutgersu, školi za menadžment i radne odnose, kaže da ako ponudite radnicima fleksibilnost, povećaćete njihovu produktivnost.

„To pozitivno utiče na njihov angažman. Ljudi kojima ste ponudili fleksibilno radno vreme žele to da uzvrate kompaniji“, kazao je.

Poslodavci četvorodnevnu radnu nedelju uvode na različite načine.

Dok se neki odlučuju na rad četiri dana po 10 sati drugi su smanjili fond radnih sati na 32 umesto 40. Neki pak uvode smene po osam i devet sati, sa svakim drugim neradnim petkom.

Na koju god opciju se odlučili, poenta je naravno da se radnicima plata ne smanjuje, čak ako i doista skrate radnu nedelju na 32 sata.

Tako je softverska kompanija Wildbit uvela skraćenu radnu nedelju s radom od četiri dana po osam sati.

Ono što je počelo kao eksperiment tokom jednog leta, pokazalo se dobrim za celu kompaniju pa su se u potpunosti prebacili na radnu nedelju s četiri dana.

„Produžavali smo to pravilo iz kvartala u kvartal i kada smo nakon godinu dana pogledali unazad, shvatili smo da smo te godine postigli više nego što smo uspeliza dugo vremena“, rekla je za CNN Natali Nagele, direktorka i suosnivačica Wildbita.

Jedan dodatni dan za odmor pomaže ljudima da se odmore, tako da u ponedeljak svi praktično trče nazad na posao, ispričala je ova direktorka.

Iako su se neki zaposleni uplašili kako će novo radno vreme uticati na organizaciju njihovog posla, ispostavilo se da je cela kompanija naučila da bude produktivnija u zadatim vremenskim okvirima.

„Obavljamo jednaku količinu posla, samo smo sada pametniji“, kaže Nagel i dodaje kako su interne sastanke sveli na dva polusatna kolegijuma nedeljno, a ostatak vremena je zaposlenima na raspolaganju da nesmetano odrade sve svoje zadatke.

„Kada zaposlite fantastične ljude, oni će za taj posao dati sve od sebe. Na poslodavcu je da kaže: ‘Stani, ne želimo da izgoriš. Želimo te ovde dugotrajno i želimo da budeš najbolja verzija sebe’. Ne možete to postići ako ste iscrpljeni i ljuti“, rekla je Lindsi Grinvolt šefica ljudskih resursa u drugoj softverskoj kompaniji Cockroach Labs koja je oformila program Slobodni petak već pri osnivanju 2015. godine.

Vremenom su program malo prilagodili poslovnim potrebama i preimenovali ga u Fleksibilni petak. Zaključili su, naime, da trodnevni vikend ne može priuštiti odeljenj prodaje jer posao diktira da su klijentima dostupni i petkom. Ipak, kako bi osigurali pravedni sistem, zaposlenima u prodaji isplaćuju naknade i bonuse koje ne dobijaju druga odeljenja koja petkom ne rade.

1 komentar
  1. QUEEN

    E, da je tako bilo u moje vreme!

Napišite komentar