U trendu

Ovo je glavni razlog rane smrti

Stručnjaci savetuju da na svakih pola sata treba da ustanete i prošetate. Ukoliko radite u kancelariji, ne krećete se i konstantno ste vezani za stolicu, ovakav način života može da vam udvostruči rizik od rane smrti, čak i kada redovno vežbate, pokazalo je najnovije istraživanje, prenose mediji u regionu.

Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje taj rizik. To su rezultati istraživanja sa univerziteta Kembridž.

Njihovi stručnjaci su otkrili kako je jedna od šest smrti vezana za kancelarijske poslove u kojima zaposleni sede od 9 do 17 sati. Glavni uzročnici bili su bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demencija.

Procjenjuju takođe da 37 posto odraslih Britanaca provede manje od pola sata dnevno na nogama. U najnovijem istraživanju tima američkih stručnjaka pokazalo se kako najveći rizik od rane smrti postoji kod onih koji sede i po 90 minuta uzastopno, piše Sun.

– Sedenje je zaista kao novo pušenje. Trebaju nam kreativni načini da bi povećali redovna razdoblja aktivnosti, a ne samo smanjili vreme provedeno sedeći – objasnila je učesnica studije Monika Saford.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike