U trendu

Ovo je najpravilniji način da nekom čestitate Božić

Pravoslavni vernici danas slave Božić po Julijanskom kalendaru – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

„Mir božji, Hristos se rodi“ stoji na većini čestitki koje upućujemo sedmog januara, a neki više vole da prijateljima samo požele: „Srećan Božić“.

Uobičajeni božićni pozdrav je: „Hristos se rodi“, a odgovara se: „Vaistinu se rodi“. Prema crkvenim učenjima, ovako se pozdravlja sve od Božića do Bogojavljenja, 19. januara

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u poslednje vreme posebno su popularne božićne poruke koje se dele na društvenim mrežama.

Ukoliko ih šaljete, imajte na umu da se Božić piše velikim slovom (“Srećan Božić”), a „božićni praznici“ malim (“Srećni božićni praznici!”). Ako pišete “Mir božji, Hristos se rodi”, pravopis dozvoljava i „božji“ i „božiji“, a odgovara se sa: “Vaistinu (ili „uistinu“) se rodi”.

Možda treba napomenuti da danas lično čestitate samo ukućanima i da se gosti ne zovu. Sveštenici podsećaju na to da je Božić porodični praznik i ne ide se u posete. U kuću treba da uđe samo položajnik, koji simbolično dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar