U trendu

Petominutni odmor

Svakome je neophodan odmor. To se može primetiti već i na malom detetu, koje bude kenjkavo i nervozno, a nakon što barem odrema, postane pravi mali anđelak, vedro i raspoloženo. Nažalost, nemamo uvek vremena za neko duže odmaranje, ali postoje čak i petominutne varijante koje mogu da budu od pomoći.
Ovo što ćemo vam predložiti najbolje je izvesti kod kuće; na poslu, u kancelariji, bilo bi malo nezgodno. I potrebno vam je bukvalno pet minuta, a može lepo da vas osveži. Od „opreme“ su vam potrebna dva čvrsta jastuka i nešto mesta na podu ili drugoj čvrstoj podlozi.
Relaksacija ide na sledeći način. Sedite na pod, na sopstvene pete. Stopala treba da budu sastavljena, a kolena rastavljena, tako da jastuci (ne enormno veliki!) mogu da stanu između njih. Zatim se ispružite napred, tako da vam torzo bude preko jastuka. Položaj treba da bude udoban, ne treba da se krivite niti da se osećate kao da izvodite gimnastička čuda.
Dok ste u tom položaju, glava treba da vam bude okrenuta na stranu. Polako udišite i izdišite, sa svakim izdahom ispuštajući napetost i opuštajući se. Pokušajte da ne razmišljate ni o čemu. Ako vam glavom ipak jure raznorazne misli, probajte barem da nijednoj ne dopustite da se zadrži, pustite ih da otplove onako kako su i došle (otprilike kao kad slušate po principu „na jedno uvo uđe, na drugo izađe“).
Nakon što ste nekoliko puta udahnule i izdahnule, moglo bi da vam postane malčice neudobno s glavom okrenutom na stranu. Okrenite glavu na drugu stranu, i ponovite postupak. I tako tokom otprilike pet minuta, može da bude i malo duže ili malo kraće, zavisno od vremena koje imate i vašeg strpljenja.
Ovaj petominutni odmor ne može da zameni spavanje, ali bi mogao da vam pomogne da se lepo opustite, relaksirate, da vas osveži i da vas oraspoloži. Nekad je zaista neverovatno koliko, ako stalno nekud žurite i završavate milion obaveza u toku dana, već i kratak predah može da bude od pomoći.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike