Pitali Amerikance gde su Rusija, Hrvatska, Sirija… Rezultati su URNEBESNI

Nova anketa je potvrdila da Amerikanci nisu tako jaki u geografiji, kao, na primer, Evropljani, piše „Dejli mejl“. Samo je 28 procenata Amerikanaca uspelo da pokaže na čistoj karti gde se nalazi Sirija, neki su pomešali Rusiju sa Španijom, a neki Dansku i Uzbekistan!

U testu iz geografije, u kom je učestvovalo dve hiljade ljudi, žitelji Evrope su „bez muke pobedili Amerikance“. Učesnici ankete su zamoljeni da na čistoj interaktivnoj karti sveta pronađu 16 zemalja: Kinu, Indiju, Japan, Severnu Koreju, Vijetnam, Egipat, Irak, Avganistan, Iran, Izrael, Siriju, Maroko, Somaliju, Nigeriju, Brazil i Venecuelu.

Najveći broj ispitanika s lakoćom je pronalazio Kinu, a najteže im je bilo da pronađu Nigeriju. Pored toga, anketa je pokazala da je svega 28,2 odsto Amerikanaca uspelo da pronađe na karti Siriju.

Evropljani su imali zadatak i da na karti pronađu američke države. Prema rezultatima ankete, države kao što su Florida i Kalifornija, koje svake godine primaju veliki broj turista, pronalažene su s većim uspehom od ostalih, navodi „Dejli mejl“.

Amerikance su, takođe, zamolili da nađu 11 evropskih zemalja. Najlakše su Amerikanci uspevali da pronađu Španiju i Veliku Britaniju (70 i 69 odsto). Najviše teškoća imali su s Hrvatskom, koju je uspelo da pokaže svega 21,1 odsto Amerikanaca, navodi „Dejli mejl“.

S Ukrajinom, takođe, nije bilo lako: tu zemlju je uspelo da pronađe 45 odsto Amerikanaca, a 15,2 odsto je pokazalo susednu Belorusiju.

Britanski list na osnovu rezultata testa zaključuje da neki od njegovih učesnika uopšte nisu posećivali časove geografije, navodeći kao primer da je devetoro ljudi Rusiju pomešalo sa Španijom, a 15 njih je bilo ubeđeno da je Kazahstan Nemačka. Troje ispitanika je pomešalo Dansku i Uzbekistan, navodi „Dejli mejl“.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. hm

  21% njih je uspelo da pronadje HR ?!?! Pa to i nije tako lose. Trebali su u EU napraviti test, ali s americkim saveznim drzavama. Pa da vidis rezultat.

 2. Xonpe

  Što im je narod gluplji,lakše se manipuliše sa njima.Ali i kod nas je to postao cilj zadnjih par decenija.Razne serije i rijaliti programi služe za zaglupljivanje naroda i skretanje pažnje sa gorućih situacija.Eno,Vučko je postao prorok,samom sebi proriče dugu vladavinu,inapred zna rezultate budućih izbora.Pa gde nas to vodi,jel’ to normalno ???

 3. Anonimni

  Kome je ovo iznenađenje ? Američke škole i obrazovanje su NULA !

  1. Anonimni

   Americko obrazovanje je br. 1 u svetu, vidi rang listu univerziteta, pa i Tesla to je rekao!

Napišite komentar