Počelo uređenje Kalemegdana

Radovi na uređenju platoa kod „Pobednika“, koji će biti popločan novim kamenim pločama, počeli su danas.

Foto: Beta

Foto: Beta

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, plato je bio u lošem stanju, na šta su se žalili mnogi građani i turisti, a sanacija će obuhvatiti radove na ukupno 1.300 kvadratnih metara sa uređenjem kišne kanalizacije i novim slivnicima.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je to prvi sa liste projekata koji se pripremaju za Kalemegdanski park.

„Pred nama su poslovi izrade projekata i izgradnja pešačke pasarele koja povezuje Kalemegdan sa Savskim šetalištem, po idejnom rešenju svetski poznatog umetnika Ričarda Dikona, našeg Mrđana Bajića i akademika Branislava Mitrovića, zatim rekonstrukcija Sahat kapije, postavljanje javne rasvete u mračnim delovima parka i dekorativne rasvete na zidine prema gradu koje nisu osvetljene“, rekao je Folić.

Kako je istakao, uz uvođenje reda po pitanju mobilijara, obaviće se i rekonstrukcija Malih i Velikih stepenica, platoa kod Velikih stepenica, dotrajalih staza i zameniti dotrajale elektroinstalacije.

Gradski urbanista je podsetio da uređenje Kalemegdanskog parka i Beogradske tvrđave predstavlja jedan od prioritetnih zadataka koji je ušao u projekat IME – „Identitet – Mobilnost – Ekologija“, a koje je Gradsko veće usvojilo pre nekoliko meseci.

On je istakao da se radi o važnom projektu koji promoviše identitet Beograda jer Kalemegdan predstavlja ogledalo grada.

U saopštenju je istaknuto i da radove izvode JKP „Zelenilo – Beograd“ i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake