Početi sasvim malim

Svako od nas je mnogo puta „čvrsto rešio“ da će redovno da vežba, hrani se zdravije, više se druži s ljudima uživo, a manje putem telefona i interneta, da neće više brinuti zbog sitnica… I tih odluka se uglavnom ne pridržavamo. Neki ljudi su otkrili da im pomaže ako počnu sa sasvim malim.
Primer jedne dame: rešila je da želi da se dovede u formu. Delovalo je kao da će teško naći vremena za to, jer je radila, bila mama dvoje dece i uz to vanredno studirala, a smatrala je da, ako nema kompletan trening tri puta nedeljno, ništa ne postiže. Ipak, pokušala je sa sasvim malim. Ujutru je, još uvek u pidžami, zastala između spavaće sobe i kupatila i uradila nekoliko sklekova. Samo to. Zatim je nastavila s uobičajenom rutinom. Sledećeg dana, uradila je malo više sklekova nego prethodnog dana. Dan kasnije, još malo više.
U početku, toliko je bila van forme da su je ruke prilično bolele čak i od nekoliko sklekova. Međutim, to je sve stvarno išlo nekako usput, nije joj oduzimalo mnogo vremena, nije joj remetilo uobičajeno rutinu, pa je istrajala. I prilično brzo je ruke nakon rađenja sklekova više nisu bolele. Posle dve nedelje je primetila da mnogo lakše nosi terete (naravno, ne govorimo o nošenju džakova cementa). Nakon mesec dana, njen suprug je primetio da joj se mišićni tonus poboljšao. Do tada je već radila solidan broj sklekova svakog dana, podeljeno u tri kraće vremenske deonice, tako da joj dnevna rutina i dalje nije bila poremećena. Rezultati – to kako se osećala, koliko joj je lakše bilo da radi neke stvari, koliko se manje zamarala, kao i lepši, bolje definisan izgled ruku – toliko su joj se dopali da joj nije padalo nimalo teško da nastavi kako je krenula, a počela je da razmišlja i o vežbama za druge delove tela i kako da i to uklopi u uobičajeni raspored.
A počelo je sa svega nekoliko sklekova ujutru. Nešto što praktično svako može, pa vas ohrabri što vam je to uspelo, i podstakne vas da nastavite. Ne kažemo da bi ovakav pristup garantovano uspeo svakom, ali ako imate problema s pridržavanjem svih onih razumnih odluka koje s vremena na vreme donesete, možda bi vam pomoglo da pokušate s nečim ove vrste. Nemate šta da izgubite, a dobitak bi mogao da vam se jako dopadne.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike