najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Polanskog izručuju SAD?

Sud u Krakovu danas gledanjem dokumentarnog filma kao dokaza odbrane nastavlja odlučivanje da li da SAD izruči slavnog režisera, poljskog emigranta Romana Polanskog zbog silovanja maloletnice pre skoro 40 godina.

Dokumentarni film „Roman Polanski gonjen i tražen“ snimila je 2008. godine Marina Zenovič, i po mišljenju poljskih advokata slavnog režisera, u korist njihovog klijenta mogle bi da presude ispovesti ljudi iz 1997. godine koji su se angažovali u krivičnom gonjenju i suđenju režiseru u SAD.

Odbrana kao dokaz predlaže i izjavu opunomoćenika Samante Gejmer, žrtve prinudnog seksa koji se i u Poljskoj i u SAD tretira kao pedofilsko silovanje, zato što je devojčica tada imala svega 13 godina, da su Polanski i Samanta Gejmer spor završili i dogovorili odštetu.

Polanski je dolazio na poziv poljskog suda na prethodna ročišta a krajem februara na ročištu je devet sati saslušavan, ali danas ga u sudnici nema.

„Bilo je to ispcrpljujuće i bolno zato što sam morao da se vraćam stvarima koje želim da zaboravim“, kazao je novinarima režiser tada nakon saslušanja i ponovio da ima puno poverenje u poljsko pravosuđe da ga neće izručiti Amerikancima.

Roman Polanski optužen je 1977. godine u SAD za šest krivičnih dela, a pristao je sporazumno da prizna silovanje – da je naterao na seks 13-godišnju devojčicu, dok je tužilaštvo u zamenu za priznanje provuklo preostalih pet optužbi.

Polanski je  pre nego što je doneta presuda pobegao iz SAD, kako tvrdi, iz straha da američki sudija neće poštovati sporazum sa tužilaštvom i žrtvom, a od tada ga američko pravosuđe manje ili više intenzivno goni po svetu.

Romana Polanskog koji ima poljsko i francusko državljanstvo 2010. godine odbila je da izruči Švajcarska, iako je uhapšen kada se pojavio na međunarodnom filmskom festivalu.

Poljska je prošle jeseni odbila da uhapsi režisera koji se prvi put javno pojavio u Varšavi krajem oktobra prošle godine kao jedna od uglednih zvanica na otvaranju Muzeja poljskih Jevreja, pošto je dobio od poljskih vlasti pravno tumačenje da ga neće izručiti zato što je njegov zločin u Poljskoj nakon tolikih decenija zastareo.

Od kraja februara sud u Krakovu razmatra američki zahtev o izručenju, a tužilaštvo je sudu prosledilo zvanično tumačenje da za izručenje nema pravnih formalnih prepreka, ali da je pitanje da li bi bilo uopšte opravdano.

U prilog Polanskom, prema tumačenju tužilaštva, govore i humanitarni razlozi, pošto su mu već 82 godine, isplatio je već odštetu žrtvi koja je javno kazala da mu je oprostila, u Poljskoj više ne bi moglo da mu bude suđeno a nije počinio zločin protiv čovečnosti.

Ako sud odbije izručenje presuda je pravosnažna. Ukoliko pristane da izruči Polanskog, definitivna odluka je na poljskom ministru pravde.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike