U trendu

Poslužite se trikovima: Ventilatori vam mogu poslužiti kao klima uređaji, a evo i kako

Mnogi građani spas od nesnosnih vrućina pronalaze u klima uređajima. Ali, šta ukoliko ih nemate? Stručnjaci preporučuju prostiranje vlažnih čaršava na otvorene prozore, kako bi se rashladio vazduh u prostoriji. Naravno, ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi višoj od 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od tegoba izazvanih toplotom.

Svoj dom možete rashladiti i upotrebom klasičnog ventilatora ako se poslužite nekim trikovima. Radi se o jednostavnim metodama koje neće ugroziti vaš kućni budžet, a temperatura u prostoriji postaće prijatnija za život.

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator duva po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji vazduh. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi. Slično je kao u prvom primeru, ali umesto kockica leda stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica. Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotajte u peškir, zavežite dva kraja i obesite između dvije stolice. To stavite ispred ventilatora. Ispod peškira stavite posudu u koju će kapati rastopljen led.

Ukoliko nemate mogućnost da rashladite svoj dom, bilo bi dobro da provede dva do tri sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće, prenosi Avaz.

1 komentar
  1. sirmijum

    glupost je velika stavljati mokre šaršave na prozore jer onda dolazi do velike vlažnosti što je gore od velike temperature . I ono sa ledom je malo veća glupost , pa koliko to treba leda da rashladi jednu običnu sobu .

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike