Povremeno pobeći od tehnologije

U svakodnevnom životu prepunom obaveza može da bude problematično naći vreme za voljenu osobu, vreme koje ćete aktivno posvetiti samo njoj, ne prosto zajedničko vegetiranje pred televizijom. U nalaženju takvog vremena može da pomogne da ignorišete tehnološke naprave.
Dok ste još bili mladi zaljubljeni par, gugutali ste jedno drugom, ali nakon više godina zajedničkog života, tu su poslovi koje treba obaviti, treba se baviti i decom, bolesnim roditeljima… Ne možete da se ne bavite svim tim, a opet, neophodno je bar povremeno izdvojiti i neko vreme samo za vas dvoje, inače ćete se otuđiti jedno od drugog. Savremena tehnologija nam pruža sve veće mogućnosti da komuniciramo sa sve više ljudi, ali nam istovremeno i ometa komunikaciju s onima s kojima bi trebalo da budemo najbliskiji, kao što je voljena osoba.
Ostavljate uključen mobilni telefon, za svaki slučaj, nije nemoguće ni da će vas šef pozvati zbog nečeg hitnog. „Visite“ na internetu, ćaskajući s raznim ljudima – i, čim pošaljete poruku, odmah očekujete odgovor, ako ga ne dobijete, osećate se zanemareno. Samo još ovaj forum da pogledate, i poruke na onom, da s nekim raspravite to-i-to, evo, stigla je još jedna poruka, treba odmah odgovoriti… Komunikacija sa svim tim narodom preko interneta jeste interesantna – ali dok ćaskate s njima, dok se o nečemu u suštini nebitnom žustro raspravljate na nekom forumu, vi ne komunicirate s voljenom osobom. Ili jedva da čujete nešto od onog što vam govori, a kad odgovarate, zvučite potpuno odsutno, jer i jeste odsutni.
Kad takvo ponašanje traje, voljena osoba se oseća zanemarenom. A ni vi se ne osećate naročito povezanim s voljenom osobom, obraćate na nju pažnje otprilike koliko i na kržljavi patrljak kućne biljke koju možda nekad zalijete, a možda i ne. Ma, tu je ona negde, ne žali se, valjda je sve u redu, biće tu i kasnije, neće pobeći, a vi pod hitno morate da odgovorite na to-i-to i morate…
Tehnologija je deo naših života, i ima korisnih strana. Ali, ne treba joj dopustiti da našim životima i našom komunikacijom vlada. Zato povremeno ignorišite sve te tehnološke naprave. Smestite decu na bezbedno, izađite negde s voljenom osobom, makar samo u šetnju, i ostavite mobilne kod kuće.
U početku, bez te silne tehnologije oko vas, osećaćete se uznemireno, jer ona izaziva zavisnost, praktično ćete imati neku vrstu krize. Međutim, nakon nekog vremena, osetićete veliko olakšanje, i da vam je glava bistrija – i ponovo ćete u punoj meri postati svesni voljene osobe, koliko vam ona znači, i uživaćete s njom.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Smjestite djecu kod bake i deke, tamo su najbezbjedniji, i od tehnologije, a vi bježite u provod, on vam je nasušna potreba.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike