najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prijatelji različitih profesija

Ako ste od onih osoba koje vole svoj posao ili svoju struku, može da bude veliko iskušenje da se družite s osobama iz iste struke ili s onima koje su u istom poslu kao i vi. Takva druženja umeju da budu prijatna, ali je bolje imati i neke prijatelje koji veze s vašom strukom nemaju.
Danas ljudi provode sve više vremena na poslu. Tu može puno da znači ako su vam kolege i saradnici prijatni ljudi, ako možete s njima "ljudski da se ispričate". Zgodno je što u startu imate početnu temu za razgovor; a ako se još radi o nečemu što svi volite, o stvarima koje vas sve zanimaju ne samo na nivou ogovaranja šefova, širenja tračeva i huktanja na sve teži život, već i o nečemu što vas iskreno zanima, ili vam je i strast, vrlo je primamljivo okružiti se takvim ljudima i nastaviti s druženjem i van posla. S njima ste na poslu, s njima ste i nakon posla, slažete se solidno, dođu vam maltene kao neka porodica. I to je sve super.
Problem je, međutim, što to može i da postane začarani krug. Ne upoznajete nova lica (sem kad neko nov dođe u firmu, ili se upoznate s onima iz konkurentskih firmi), polako vam zamiru ostala interesovanja i postaje sve teže komunicirati s onima van struke. Potencijalne partnere tražite među ljudima iz svoje struke, što može da bude i te kako problematično (veza ne uspe, a morate da nastavite da sarađujete s tom osobom, možda čak počnete vezu i s drugim kolegom ili koleginicom, ili budete u vezi s kolegom/koleginicom iz konkurentske firme…). Ako se zateknete među ljudima koji nisu iz vaše struke, otkrijete da imate prilično ograničen izbor tema za razgovor, plus vas mnogo toga jednostavno ne zanima, jer ste se u potpunosti usmerili na posao.
Ne kažemo da je ovakav način života "tragedija", ima onih koji tako žive i odgovara im. Ali jeste problematično, naročito na duge staze, i može u kasnijim godinama da dovede do usamljenosti; kad se penzionišete, vremenom vam se smanje kontakti s nekadašnjim kolegama i u jednom trenutku shvatite da ste nekada imali ispunjen život s puno ljudi, a sada oko vas nema nikog – a onda kada pokušate da se zbližite s nekim novim, ispadne da ili ta osoba uglavnom priča o nečemu što vas ne zanima, ili vi njoj pričate o stvarima koje nju ne zanimaju, ili oboje.
Zato, ma koliko uživali u društvu svojih kolega, ma koliko oni zaista bili sjajne osobe s kojima je uživanje biti i na poslu i van njega, ipak je dobra ideja naći i nekoliko prijatelja koji nisu iz vaše struke i negovati ta prijateljstva – tako proširujete svoje vidike, učite o različitim stvarima, obogaćujete i sebe i te osobe, što je sve dragoceno.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Da, prijatelji iz različitih struka, ali zamislite bračnog partnera došljaka iz drugog grada, da ne pričamo o drugoj državi. I onda kad ostarite, svako počne da vuče na svoju stranu, vi biste da ostanete na svome, a partnera vuku njegovi korijeni, pa kad djeca odu i vi u penziji, shvatite da s viškom slobodnog vremena živite na dvije strane, a da se stvarno niste ni na jednoj skućili i pustili „zajedničke korjene“ već i dalje živite na dvije strane, malo tamo – malo vamo i to vas „skupo košta“ ili ste „samo vječiti nomadi“, stvarni i u svojoj staračkoj glavi. Koja bi da se smiri, odmori i nešto od svega prištedi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike