U trendu

PRODUHOVLJENA osoba razlikuje se od obične po ovim osobinama

„Produhovljena osoba nije isto što i prosvetljena, jer je prosvetljenje jako teško doživeti, a nemoguće u gradovima, okruženi WiFi-jem, signalima mobilne telefonije, betonom i asfaltom.

Takva osoba je mudra, odnosno uviđa uzročno-posledične veze između događaja u svetu koji je okružuje. Ona shvata vezu između postupaka i posledica, odnosno mudra je i pronicljiva. Ona ima razvijen strateški način razmišljanja, odnosno sagledava posledice postupaka u dalekoj budućnosti.

Produhovljena osoba oseća jedinstvo sa svim ljudima, tako da je nemoguće da drugoga ponizi, uvredi ili izda. Za produhovljenu osobu svojstven je nekoristoljubiv odnos. Ona se ume žrtvovati, obuzdava svoje želje i brine o drugima.

Produhovljena osoba će uvek težiti da više drugima pruži i u tome će videti veću sreću nego da sama dobije.

Produhovljena osoba može biti stroga i principijelna, da brani ljubav i moral i ne sledi vođstvo drugih.

Vidite li koliko je ovo daleko od većine nas?“ (Zoran Jov)

„A to ti je ona filozofija: manji od ljubičice, veći od Jupitera. Po toj logici, roboti su najproduhovljeniji ljudi.“ (N3W)

Takve niko ne voli. Kad naiđe takva osoba u domaćem okruženju – ili je budala ILI NEŠTO KRIJE. Pa onda kreće džaranje… traženje slabih tačaka… provokacije.“ (Rasejani Prorok)

„Fora je u sledećem. Ne vidim duhovno “uzdizanje“ kao princip bilo kakvog “uzdizanja“ već više kao princip otuđenja od sopstvenog postojanja u biološkoj formi.

Svakako podržavam ljude koji žele da duhovno “napreduju“, ako se uopšte može upotrebiti takav termin za koncept duhovnosti u generalnom smislu, mada u praksi vidim da je to često zalet u nešto što ljudi ganjaju iz razloga koji meni deluju kao apsolutno pogrešni, razloga koje predstave “uzvišenim“, a u stvari su ništa više do potreba za usavršavanjem sebe i tumaranjem za nečim što smatraju da postoji u formi za koju veruju da postoji u onom obliku za koji su sigurni da postoji, ali samo delimično.

Da se ne udubljujem u tu tematiku, smatram da bez obzira kojim putem čovek pođe, sve ide u “duhovnu knjižicu“, a kasnije (ili ranije) se uče ili izvršavaju neke druge lekcije.

Takoreći, duhovni proces je automatizovan. Čovek koji kuca eksere po ceo dan i pije pivo ili čovek koji je otišao u planine da pronađe mir i spas su za mene potencijalno isti ljudi, štaviše isti život i isti proces.

Ne razgraničavam na dobro i loše u duhovnom smislu, niti na “niže i više“, kroz ljudsku percepciju o moralu.

Ali poštujem jedan princip, a to je da drugima ne treba činiti nažao. U nekim slučajevima je to preko potrebno, ali samo radi lekcije koja se treba naučiti.

Smatram da to što želiš je ili izuzetno retko ili jednostavno ne postoji osim ako ne govorimo o osobi koja je u komi.“ (N3W)

Uključite se i vi u diskusiju o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Napišite komentar