Pronađena još jedna planeta!

Astromomi su otkrili da se u sistemu zvezde Proksima Kentauri nalazi još jedna planeta, pored već otkrivene Proksime B.

Godine 2016. u orbiti Proksime Kentauri, koja je od Zemlje udaljena 4,2 svetlosne godine, pronađen je potencijalno nastanjiva planeta, a sada je stigao dodatni signal za koji veruju da pripada „super zemlji“, koja kruži oko iste zvezde, što taj planetarni sistem čini sve zanimljivijim, navode astronomi.

Pomoću niza radio-teleskopa ALMA u Čileu uočeni su svetlosni signali iz tog smera, a odgovaraju pojavi još jedne planete, navode naučni portali.

Novootkrivena planeta Proksima C verovatno ima veću masu od Zemlje, ali manju od Urana i Neptuna. Stručnjaci procenjuju da ona napravi krug oko svoje zvezde svake 5,2 zemaljske godine.

Na njenom susedu, već poznatoj planeti Proksima B, moglo bi biti života.

Proksima B je šest puta manja od novootkrivene Proksime C i 30 puta bliža svojoj zvezdi, što je čini značajno toplijom. Ta je planeta 1,3 puta veća od Zemlje i orbitira oko svoje zvijezde svaka 11,2 zemaljska dana.

Najveći problem za nastanak života na toj planeti su ultraljubičasto i rendgensko zračenje koje je 100 puta jače od onog na Zemlji jer je Proksima B izuzetno blizu svoje zvezde, prenosi Si-En-En.

(Srna, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.