U trendu

Rastuća nejednakost loša za dugoročni razvoj

Rastući jaz imeđu imućnih i siromašnih u velikom delu razvijenog sveta ne nameće samo zabrinutost zbog alarmantne socijalne strukture, on dramatično usporava i ekonomski rast, pokazalo je najnovije istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD je ukazao da takva nejednakost u prihodima, koja je karateristična za dobre, ali i loše ekonomske periode, ima ne samo socijalne i političke, već i ekonomske implikacije.

„Prosto rečeno: rastuća nejednakost loša je za dugoročni razvoj“, navodi se u izveštaju.

Problem je posebno izražen u SAD. Između 2008. i 2013. godine realni raspoloživi prihod je u deset odsto domaćinstava koja su na vrhu liste po primanjima porastao za 10,6 odsto, dok je istovremeno u donjih deset odsto siromašnih domaćinstava opao za 3,odsto, naveo je OECD.

Austrija, Danska i Francuska takođe su na spisku zemalja u kojima je porast primanja bogatijih domaćinstava istovremeno bio praćen padom prihoda siromašnijih domaćinstava.

Prosečni prihod deset odsto domaćinstava koja su na vrhu liste po primanjima u SAD bio je 2013. godine 19 puta veći od prihoda onih koja su među deset odsto na dnu spiska. To je daleko više od proseka u zemljama OECD koji iznosi 9,6.

Istovremeno, ta raspon između visine primanja je u SAD pre 30 godina iznosio 11 puta, naveo je OECD.

OECD je ocenio da su unapređenje položaja žena na tržistu rada i mere za zaustavljanje trenda porasta poslova niskog kvaliteta, koje zaposlenog dovode u „ćorsokak“, od ključnog značaja za smanjenje nejednakosti i za podsticanje većeg ekonomskog rasta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.