Razmišljanje previše unapred

Mnogo je onih koji su skloni tome da razmišljaju previše unapred; kako nekog sretnu, tako im padne na pamet da je, možda, baš ta osoba ona prava s kojom će imati divnu i dugu vezu. Ukoliko ste dugo sami, ili ste bili u većem broju u suštini beznačajnih veza, i baš želite da se već jednom skrasite s nekim, normalno je da se upitate hoće li ta osoba s kojom ste počeli da izlazite biti baš ta, ali ne treba prerano previše razmišljati o tome.
Sami ste, i to vam je dojadilo. Imate povremeno veze, nije da ste se deprimirano zatvorili u kuću, upoznajete vi nove ljude i pokušavate, samo što ništa ne potraje. A vi baš želite da potraje, prošla vas je želja za neobaveznim zabavljanjem. Svaki put kad upoznate novu osobu s kojom počnete da izlazite (naravno, ne izlazite sa svakom novom osobom koju upoznate, samo s onima koje vam se dopadnu), vi počnete da razmišljate da li bi ona mogla da bude ta. Ona s kojom ćete ostati. I razmišljate kako bi to lepo bilo, na šta bi ličila duga veza s tom osobom, šta biste radili zajedno, kako biste sve uživali i jednostavno bili srećni jer je potraga završena (ne tražite vi nešto mnogo, samo lepu, normalnu vezu s normalnom osobom s kojom se fino slažete). Lepe misli, ali ne treba preterivati s njima.
Zašto ne, šta je tu problem? Šta smeta malo sanjarenja? Malo sanjarenja uopšte ne smeta, smeta kada je tog sanjarenja previše, jer se onda toliko usredsredite na potencijalnu budućnost i na „šta bi bilo kad bi bilo“ da izgubite iz vida sadašnjost; toliko vam vremena i energije ode na zamišljanje života s tom osobom da i ne obratite dovoljno pažnje na samu osobu, i ne upoznate je zaista. U suštini, zamišljate vezu s nekom imaginarnom osobom koja fizički izgleda kao osoba s kojom izlazite, a koliko na nju liči po karakteru, pojma nemate, jer od silnog sanjarenja nikako da upoznate tu osobu s kojom se viđate. A onda ta osoba uradi nešto po čemu se razlikuje od onoga što ste vi u maštanjima zamislili, i vi razočarano zaključite da ona nije ta.
Ovo je bilo pojednostavljeno prikazano, znamo; u kratkom članku nema mesta da se opište sva kompleksnost jedne veze. Ipak, suština je tu: previše sanjarenja, a premalo obraćanja pažnje na ovde i sada.
Normalno je da se upitate hoće li nešto ozbiljnije biti s osobom s kojom izlazite. Ne smeta ni ako povremeno malo sanjarite. Ali, energiju ipak treba uložiti u međusobno upoznavanje, u građenje bliskosti, u građenje same veze, ukoliko želite da duga i lepa veza postane nešto više od ljupkog sna.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike