U trendu

Rečenice koje nikada ne bi trebalo da kažete nekome ko je smršao

Živimo u kulturi opsednutoj izgledom, pa ako primetite da je kolega, prijatelj ili vaš komšija izgubio višak kilograma, imate potrebu da to i prokomentarišete sa njim. Ali čak i oni komentari koje ste uputili s najboljom namerom mogu se shvatiti pogrešno.

Osnovna je činjenica da ne znate razlog nečijeg gubitka kilograma, pa stoga treba izbegavati moralisanje o toj temi, piše Lifehacker donoseći listu rečenica koje biste mogli da prećutite.

1. Sjajno izgledaš, jesi smršao?

Iako zvuči dobronamerno, ovakav komentar sugeriše da je mršavije bolje, što ne govori u prilog pozitivnom stavu prema telu.

– Imajte na umu i činjenicu da će neki ljudi izgubiti kilograme i to često nije povezano sa dijetom. Razlozi mogu biti depresija, stres ili čak poremećaji u ishrani – objašnjava dijetetičarka Melani Rodžers.

Ako niste sigurni da li je nečije mršavljenje rezultat zdravog načina života i promene navika i da je sagovornik spreman na ovakav tip komentara, radije se suzdržite od implikacije da zbog gubitka težine sada izgleda bolje nego pre.

2. Znaš li da nisi imao višak kilograma?

Iako ste time možda želeli da sagovorniku date do znanja da je izgledao lijepo i pre mršavljenja, zapravo mu poručujete da se od njega očekuje kako bi trebalo da izgleda na određeni način.

S druge strane, ako se vaš sagovornik trudio da izgubi kilograme, zašto biste želeli da potkopavate njihov dosadašnji trud govoreći mu da je suvišan?

3. Koliko si kilograma skinuo?

Oprezno s brojevima. Naime, kad gubite na težini, kilogrami i kalorije mogu nositi određeni emotivni naboj. Ako takvo višedimenzionalno iskustvo pretvarate i nekoliko cifara, možete delovati kao da omalovažavate nečiji trud.

4. Koja je tvoja tajna?

Ovakvim pitanjem potkopavate sav trud koji je neko uložio u gubitak kilograma. Uostalom, stvarno ne postoji tajna.

5. Drago mi je zbog tebe, zaista izgledaš mnogo bolje!

Izbegavajte sve čime biste mogli da vređate nečiji prethodni izgled smatrajući da je to kompliment. I dalje je reč o istom čoveku, bez obzira u kojoj veličini živeo.

6. Koliko kilograma još moraš da skineš?

Time sugerišete sagovorniku da još ima posla, pa je ovaj komentar najbolje preskočiti.

7. Izgledaš kao novi čovek!

Ovakav komentar je mač sa dve oštrice i ostavljate sagovorniku prostor da se zapita u kojem smislu drugačije – dobrom ili lošem? Kad neko izgubi puno kilograma, potrebno mu je dosta vremena da se navikne na novi odraz u ogledalu. Ovakav komentar taj proces otežava.

8. Baš si srećnik!

Stvarno? Ovom rečenicom ili umanjujete njegov trud ili ste neosetljivi na nenamerni gubitak kilograma koji se mogao javiti zbog niza razloga.

9. Ma daj, sad možeš da pojedeš kolač!

Vi sigurno niste neko ko drugima može da govori šta smeju ili ne smeju da rade, a opasno je hranu prikazati kao nešto što je drugi zaradio na ovaj ili onaj način. Najbolje je ne komentarisati šta neko jede.

10. Izgledaš premršavo!

Iako možda želite da kažete da se plašite da neko deluje kao da ima problema sa zdravljem, bolje preformulišite pitanje i umesto toga sagovornika pitajte kako se oseća u zadnje vreme.

Šta reći umesto neumesnih komentara

Ako želite da pohvalite nečiji trud ili izrazite zabrinutost, način komunikacije prilagodite odnosu sa sagovornikom. Ako niste sigurni kako da pristupite, velika je verovatnoća da će biti najbolje da ništa ne kažete.

Ako ste sigurni da je vaš sagovornik uložio puno truda u proces mršavljenja i otvoren je za tuđe komentare o tome, fokusirajte se bolje na njegov napor nego na rezultat. Na taj način dajete kompliment sagovorniku, a ne telu.

Možete reći da vam je drago što ga vidite, ili ponuditi bilo koji kompliment koji nije povezan sa izgledom. Izostavite riječi povezane s težinom. Ako je neko ponosan na svoj gubitak kilograma, možete samo kratko reći da deluje srećno ili da izgleda odlično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.