Sa koliko ste vaših Fejsbuk prijatelja bliski?

Istraživači su utvrdili sa koliko je prosečni korisnik Fejsbuk prijatelj, tako da verojatno imate puno više prijatelja od proseka, prenose strani mediji.

Foto: Beta

Foto: Beta

Robin Dunbar, antropolog i psiholog sa Univerziteta u Oksfordu, prethodno je zaključio da čovekov mentalni kapacitet dozvoljava da održava društveni kontakt i odnos sa otprilike 150 ljudi. Dunbar i njegov tim istraživača anketirali su preko 3.300 ljudi u sklopu studije, kojom su hteli da utvrde da li internet omogućava održavanje funkcionalnih odnosa sa više od 150 ljudi.

Otkriveno je da prosečni muški korisnik Fejsbuka ima 145 prijatelja, a ženski 166. To znači da prosečni korisnik, nezavisno od pola ima 155 prijatelja.

‘Podaci sugerišu da ograničenja koja limitiraju broj prijatelja koji možemo imati u svakodnevnom offline svetu odgovaraju sa brojem koji možemo imati online. Sugerišem to jer prijateljstva na kraju krajeva zahtevaju interakciju licem u lice, ako želimo da ih održimo dugi period vremena.

Učesnici ankete rekli su da smatraju samo 28 posto svojih Fejsbuk prijatelja svojim pravim prijateljima i rekli su da bi se obratili samo četvorici prijatelja u nevolji. Rezultati istraživanja impliciraju da se prava prijateljstva ne mogu održavati isključivo online interakcijom.

‘Društveni mediji sigurno pomažu pri usporavanju propadanja u kvalitetu odnosa, koji bi se neminovno dogodio kada ne bismo mogli da se vidimo sa svojim prijateljima uživo. Ni jedna količina društvenih medija ne može da spreči transformaciju prijatelja u poznanika, ako se ne vidite s njim licem u lice s vremena na vreme. Postoji nešto merodavno u interakcijama licem u lice, što je važno za održavanje prijateljstava’, zaključio je Dunbar.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake