U trendu

Sa koliko ste vaših Fejsbuk prijatelja bliski?

Istraživači su utvrdili sa koliko je prosečni korisnik Fejsbuk prijatelj, tako da verojatno imate puno više prijatelja od proseka, prenose strani mediji.

Robin Dunbar, antropolog i psiholog sa Univerziteta u Oksfordu, prethodno je zaključio da čovekov mentalni kapacitet dozvoljava da održava društveni kontakt i odnos sa otprilike 150 ljudi. Dunbar i njegov tim istraživača anketirali su preko 3.300 ljudi u sklopu studije, kojom su hteli da utvrde da li internet omogućava održavanje funkcionalnih odnosa sa više od 150 ljudi.

Otkriveno je da prosečni muški korisnik Fejsbuka ima 145 prijatelja, a ženski 166. To znači da prosečni korisnik, nezavisno od pola ima 155 prijatelja.

‘Podaci sugerišu da ograničenja koja limitiraju broj prijatelja koji možemo imati u svakodnevnom offline svetu odgovaraju sa brojem koji možemo imati online. Sugerišem to jer prijateljstva na kraju krajeva zahtevaju interakciju licem u lice, ako želimo da ih održimo dugi period vremena.

Učesnici ankete rekli su da smatraju samo 28 posto svojih Fejsbuk prijatelja svojim pravim prijateljima i rekli su da bi se obratili samo četvorici prijatelja u nevolji. Rezultati istraživanja impliciraju da se prava prijateljstva ne mogu održavati isključivo online interakcijom.

‘Društveni mediji sigurno pomažu pri usporavanju propadanja u kvalitetu odnosa, koji bi se neminovno dogodio kada ne bismo mogli da se vidimo sa svojim prijateljima uživo. Ni jedna količina društvenih medija ne može da spreči transformaciju prijatelja u poznanika, ako se ne vidite s njim licem u lice s vremena na vreme. Postoji nešto merodavno u interakcijama licem u lice, što je važno za održavanje prijateljstava’, zaključio je Dunbar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.