SAD vraćaju 25 umetničkih predmeta u Italiju

SAD su danas vratile 25 istorijskih i umetničkih predmeta koji su ukradeni tokom proteklih decenija u Italiji, uključujući etrurske vaze, freske iz prvog veka i dragocene knjige koje su bile u američkim muzejima, univerzitetima i privatnim zbirkama.

Italija je zahvaljujući kampanji za povratak ukradenih predmeta, koristeći pravosuđe i javne optužbe, uspela da vrati nekoliko značajnih dela.

Umetnički predmeti su dobrovoljno predati ili zaplenjeni jer su prethodno primećeni u katalozima aukcijskih kuća Kristi i Sotbi, oglasima ili u carinskim pretragama.

“Italija je blagoslovena bogatim kulturnim nasleđem i zbog toga ukleta da trpi krađe značajnih kulturnih i umetničkih predmeta”, rekao je ambasador SAD u Rimu Džon Filips, dodajući da Interpol procenjuje da ilegalna trgovina kulturnim nasleđem donosi profit od devet milijardi dolara godišnje.

Italijanska policija je navela da je većina kolekcionara i muzeja dobrovoljno vratila predmeta pošto su saznali da su bili ukradeni. Direktor muzeja u Mineapolisu je kontaktirao italijansko ministarstvo kulture pošto je pročitao članak o jednom ukradenom predmetu.

Filips je pohvalio saradnju između policije u Italiji i unutrašnje bezbednosti i granične policije SAD. Prema njegovim rečima, SAD su od 2007. godine vratile više od 7.600 predmeta u preko 30 zemalja, ali i stranim državljanima.

(Beta)

Ostavite komentar