U trendu

Samo za pivopije: Evo kako sami da napravite omiljeni napitak

Potrebno je: 18 litara vode, 300 grama ječma, 20 grama hmelja, 250 grama šećera, 20 grama kvasca i dve kašike kukuruznog brašna.

Iako se na domaćem tržištu može naći pivo koje odgovara svačijem ukusu i džepu, sladokusci kažu da je najbolje ono koje se napravi u kućnoj radinosti. Potrebno je: 18 litara vode, 300 grama ječma, 20 grama hmelja, 250 grama šećera, 20 grama kvasca i dve kašike kukuruznog brašna.

Voda, hmelj i prethodno isprženi ječam kuvaju se jedan čas, zatim se doda kukuruzno brašno pa kuvati još jedan čas. Posle dva časa (kad se ohladi) dodati razmućeni šećer i kvasac. Ostaviti da odstoji jedan čas. Zatim masu sipajte u posudu za vrenje i ostavite je okom sedam dana da bi se obavio proces vrenja. Posle toga, procediti tri puta da se pivo dobro izbistri.

Napomena: Posuda za vrenje je zatvorena kako u nju ne bi ulazio vazduh. Na dnu je odvodna cev koja je stavljena u posudu sa vodom. Prilikom procesa vrenja, kroz tu cev izlazi ugljen-dioksid. Kad se u vodi pojavljuju mehurići – vrenje je u toku, prenose Novosti.

1 komentar
  1. Predrag

    posuda za vrenje ima odvodnu cev na vrhu (fermentation key) na dnu bi pivo iscurilo, cini mi se 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike