Šef s nedovoljno iskustva

Teoretski, trebalo bi da je vaš šef iskusan u svom poslu, snalažljiv i kompetentan – ali, u praksi, ne bude uvek tako. To što šef nema dovoljno iskustva neće biti samo njegov ili njen problem već vrlo lako može postati i vaš, zato je dobra ideja pomoći koliko god možete.
Lako je ne biti nimalo raspoložen za pomaganje ako su taj neiskusni šef ili šefica još i neprijatni, skloni naređivanju, "brecanju"… Ipak, pokušajte da zamislite kako je njima. Danas nije nikakva retkost da neko, ovim ili onim putem, bez dovoljno obuke (jer obuka košta) bude postavljen na mesto iznad svojih sposobnosti, često po principu "snađi se". Onda s jedne strane ima sopstvene šefove, koji očekuju solidne (ako već ne i fenomenalne) rezultate, a s druge strane, podređene – koji ga zbog nedovoljno iskustva baš i ne poštuju nešto posebno. Bukvalno bude između dve vatre i onda zaista nije neobično ako se u tome ne snađe i iz straha se ponaša neprijatno.
Zašto pomagati takvom šefu? Iz više razloga. Jedan je taj što vam je posao da olakšate šefu, a ne da mu/joj pravite dodatne probleme. Drugi je taj što će svima, uključujući i vas, biti prijatnije ako se ne ponašate neprijateljski, nego pokušate da pomognete. A treći je taj što ćete tako u šefu ili šefici dobiti saveznika – vaša pomoć u kritičnim trenucima će im puno značiti, vi ćete im biti saveznik u inače ne baš prijateljskom okruženju, usput ćete i sami naučiti ponešto o "šefovanju" i veštinama i sposobnostima potrebnim za taj položaj, i vrlo je verovatno da će ta osoba kojoj ste pomogli onda kada joj je to zaista bilo potrebno kasnije uzvratiti uslugu i pomoći vama, moguće da će vam i ubrzati uspon u karijeri.
Nije stvarno teško biti fin prema nekome – a nekada se, pored toga što je lepo biti fin, to i na više načina isplati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.