najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Seksting, šta je to?

Kaže se „mladost – ludost“, i nije nepoznato da su mladi oduvek radili svakakve ludosti, i to ne uvek u pozitivnom smislu. Danas im je za to dostupno mnogo više alatki nego nekad. Jedna od tih alatki je mobilni telefon, a jedna od  mladalačkih ludosti je „seksting“.

O čemu se tu radi? Naziv potiče od engleske reči texting, što znači slanje SMS poruke; seksting (sexting) je, kao što i ime kaže, slanje poruke seksualnog tipa – i to sa sve slikom. I to nije sve.

Ono što „ludi tinejdžeri“ u rade jeste da svom dečku ili devojci pošalju, preko mobilnog telefona, sopstvenu sliku – i to kada su nagi. Već i to bi bilo dovoljno da zabrine njihove roditelje, ali se stvar i prečesto ne završi na tome, već te fotografije nagih tinejdžera ovim ili onim putem završe na Internetu, gde bukvalno svako može da ih vidi. I gde ih mnogi i gledaju, a tinejdžer/tinejdžerka čija je slika u pitanju i ne bude pitana za dozvolu (koju, kao maloletna osoba, ne bi ni mogla da da), već najčešće tek iz tuđeg kikotanja i dobacivanja sazna šta mu/joj se desilo.

Ova pojava još uvek nije masovna, ali postaje sve učestalija, a očajni roditelji tih tinejdžera uglavnom ne znaju šta da rade, dok se oni čija deca se još uvek nisu uključila u takvo ludiranje pitaju kako da to spreče. Ima ideja o oduzimanju mobilnih, o zabranjivanju deci da se služe Internetom, ali su zaista slabe šanse da bi to uspelo. Zasad niko još nije izašao s nekim konkretnim predlogom kako da se to reši, osim, naravno, s onim da bi roditelji trebalo da povedu više računa o svojoj deci i da ih nauče nekim vrednostima i boljem ponašanju.

A postoji i vickast predlog da i roditelji počnu sa sekstingom – ideja iza predloga je da bi to u tinejdžerima „ubilo“ želju da nastave s takvom praksom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike