Skandal u najavi: Da li žena može da postane papa?

Foto: radumihai/Pixabay.com

Katolička časna sestra Tereza Forkades, koju mediji nazivaju “nova ikona levice”, zalaže se za to da i žena može da postane papa.

Ona je rekla da se ta njena ideja mnogima dopada, ali da su neki njome bili skandalizovani.

“Sa većinom crkvenih zvaničnika problem je isti kao i sa levim partijama, oni su ugrađeni u sistem i imaju korist od njega”, rekla je Forkades.

Forkadesova tvrdi da je EU “jedna antidemokratska organizacija“ i da, “ukoliko se to ne promeni, ne savetuje nikome, pa ni Srbiji, da joj se pridruži.“

Kritikujući trenutni model, ona kaže da su “vlade zapadnih demokratija podređene velikim korporacijama” i predlaže miran, ali radikalan raskid sa dosadašnjim modelom, nacionalizaciju banaka i energetskog sistema, izlazak iz saveza i formiranje manjih samodovoljnih zajednica.

Sestra Forkades, koja je javno zdravlje i teologiju doktorirala u Barseloni i na Harvardu, pridružila se pokretu Indignados, koji je 2011. godine organizovao masovne proteste protiv mera štednje i napisala Manifest kojim poziva na nezavisnost Katalonije.

U svetu je postala poznata kada je 2009. godine objavila video o sprezi farmaceutske industrije i vlasti, upozoravajući da vakcina protiv svinjskog gripa nije dovoljno testirana.

(Tanjug)

Ostavite komentar