najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija će do kraja godine imenovati 34 ambasadora

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će se do kraja godine završiti proces imenovanja 34 nova ambasadora od ukupno 98 koliko Srbija ima.

On je kazao da su u prethodnom periodu napravljene greške, kada su neki ambasadori vraćeni, a nisu poslati novi i dodao da je napravljena lista kandidata o kojima se odlučuje.

Upitan zašto se tri godine čeka na novog ambasadora u Nemačkoj, on je odgovorio da se traži najbolje rešenje. Dačić je najavio i da se očekuje smanjenje broja zaposlenih u ministarstvu, gde trenutno radi oko 1.100 ljudi.

“Važno da imamo nivo diplomatske službe koji će moći da odgovori teškim spoljnopolitičkim uslovima i službenike koji mogu da dođu do najvažnijih centara odlučivanja”, rekao je Dačić i dodao da se radi na novom zakonu o spoljnim poslovima koji bi stvorio osnove za profesionalnu i karijernu diplomatiju.

Podsetio je da se danas po prvi put obeležava Dan sprske diplomatije u spomen osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije 29. maja 1839. godine.

Ivica Dačić podseća da je u svetu uobičajeno da diplomatske službe imaju svoj dan.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike