Šta bi mame volele da tate znaju (2)

Priroda je telo žene pripremila za to da može da zatrudni i da rodi dete, i da ga potom doji, ali ništa od toga nije lako, kao ni briga o bebi. Mamama je u svemu tome potrebna pomoć, kao i podrška i razumevanje partnera.
Ona vas i dalje voli, i želi vas, ali je umorna, a od umora i razdražljiva. Mala beba je konstantna obaveza, i to vašu partnerku i fizički i emotivno iscrpljujuće. Ona vas još uvek želi, ali je često preumorna – a čak i ako izgleda kao da mnogo više pažnje posvećuje bebi, to ne znači da vas voli manje nego nekad, voli vas još i više. Nemojte shvatati lično ako je ona razdražljiva, to je od umora (pomozite joj, pa će biti manje umorna), i nemojte shvatati lično ako se ona toliko vrti oko bebe da i ne vidite u čemu biste mogli da pomognete – mamin nagon joj govori da se brine o bebi, to ne znači da je nepoverljiva prema vašim sposobnostima. Tražite da i vi pomognete oko bebe, čak i ako partnerka isprva odbije, odbijanje neće potrajati.
Trudnoća, porođaj i dojenje su teški. Partnerka bi mogla da želi da joj ne dirate grudi; poštujte to, dojenje bebe na svaka dva sata vrlo lako može da učini da one postanu preosetljive na svaki dodir. Postporođajni bolovi (dok se mama oporavlja od rađanja) prilično su jaki, i partnerki su neophodni podrška i razumevanje. Posmatrano sa strane, to sve može da deluje čudesno, ali ženi ni fizički ni emotivno nije lako kad iz njenog tela izlazi sve to što izlazi – beba, posteljica, mleko… U početku, dojenje ume da bude emotivno prilično iscrpljujuće, dok se mlada mama bori da sve uradi kako treba, možda tu ima i nekih problema, a dobija milion i jedan savet (neretko su saveti kontradiktorni) kako bi sve to trebalo da radi.
Potrebna im je pomoć i odmor. Pomoć nije samo povremeno pridržati bebu. Pripremite nekad večeru, donesite nekad partnerki večeru i vi brinite o bebi dok ona jede, može i dok drema posle toga, menjajte i vi bebine pelene, recite im da je u redu kad se ponašaju neraspoloženo i razdražljivo. Svaka pomoć je dobrodošla, sve što će mami pružiti priliku da se malo odmori i da se ne oseća kao da sve mora sama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike